Euro 2008: Goian şi Tamaş, în echipa ideală

Fundaşii tricolori Dorin Goian şi Gabi Tamaş sunt titulari în cel mai bun „11“ întocmit de un sponsor al Campionatului European de fotbal.

Victor Piţurcă, selecţionerul României, are motive să fie încrezător înaintea turneului final al Europenelor. Conform specialiştilor angajaţi de Castrol (sponsor oficial al Euro 2008), nu mai puţin de şase tricolori se regăsesc în topurile primilor 20 de jucători elaborate în funcţie de posturi (portari, fundaşi, mijlocaşi şi atacanţi). Mai mult decât atât, evaluarea scoate în evidenţă capitolul forte al României: defensiva, care dă doi titulari în echipa ideală recrutată dintre naţionalele participante la Euro! Topul s-a întocmit pe baza evoluţiei fiecărui jucător în preliminariile pentru Euro 2008 şi în ultimele meciuri amicale ale naţionalelor. Acestea au fost sintetizate într-un „indice de performanţă“.

În cele patru clasamente alcătuite pe baza acestui indice - Top 20 la portari, fundaşi, mijlocaşi şi atacanţi - se regăsesc Lobonţ, Goian, Tamaş, Contra, Mutu şi Marica. Mai mult, Goian se află printre premianţi, el ocupând locul trei în ierarhia celor mai buni apărători, cu indice de performanţă 1.625. Goian şi Tamaş se află în echipa ideală. Dintre adversarele tricolorilor în Grupa C, Olanda are, de asemenea, doi fotbalişti în primul 11 (Heitinga şi Sneijder), iar Italia - unul singur (Toni). Franţa nu are titulari.

România, echipă solidă

Autorii studiului l-au inclus pe Gabriel Tamaş, aflat pe poziţia a patra în clasamentul fundaşilor, la categoria „cei patru fantastici“: fotbalişti care pot impresiona la Euro 2008.

Ceilalţi trei sunt mijlocaşul rus Diniar Bilialetdinov, atacantul italian Antonio Di Natale şi portarul croat Stipe Pletikosa.

Selecţionata antrenată de Victor Piţurcă şi Cehia sunt singurele echipe care au câte trei jucători în clasamentul celor mai buni fundaşi. Site-ul „euro2008.castrolindex.com“ avertizează că Franţa, Italia şi Olanda nu trebuie să omită pericolul român, fiindcă tricolorii formează „o echipă solidă, care nu se teme de nimeni. Ştie să păstreze mingea şi are un atac puternic, fiind pe locul patru în clasamentul celor mai prolifice formaţ ii, cu 26 de goluri“.

SUSŢINĂTOR

Arsene Wenger, adept al indicelui de performanţă

Indicele pentru jucători a fost calculat în funcţie de fiecare acţiune a acestora, indiferent dacă a fost încununată de succes sau eşuată. Printre coordonatele luate în calcul se numără golurile, pasele decisive, precizia paselor şi şuturile pe poartă. Un fundaş care se implică foarte puţin într-un meci poate obţine un indice bun dacă reuşeşte o deposedare într-un moment- cheie al partidei.

Doi dintre susţinătorii acestui stil de calcul sunt celebrii Arsene Wenger, antrenorul francez al echipei Arsenal Londra (cunoscut pentru talentul său de a lansa tineri fotbalişti), şi Pierluigi Collina, italianul considerat cel mai bun arbitru din toate timpurile. „Statisticile nu pot prevedea cine va câştiga, dar acest indice de performanţă oferă date despre potenţialul fiecărei echipe. Sunt ca un fel de limbaj universal pentru antrenori şi jucători, fiindcă toată lumea le poate folosi pentru a se face înţeles. Statisticile nu mint fiindcă iau în calcul performanţele“, a concluzionat Wenger, într-un interviu acordat BBC.

Tehnicianul francez a precizat că foloseşte şi el astfel de statistici pentru a evalua un jucător, dar nu ţine în totalitate cont de ele atunci când se decide să transfere un fotbalist.

TOP

Clasamentele pe posturi ale fotbaliştilor care vor participa la EURO, în opinia specialiştilor