Adevăruri incomode despre politică și viitorul planetei: Eurasian Media Forum 2018

Adevăruri incomode despre politică și viitorul planetei: Eurasian Media Forum 2018

Cercetători, economiști, politicieni, consultanți, experți de Nobel, oameni de afaceri, activiști pentru drepturile omului și jurnaliști au dezbătut în 22-24 mai, în orașul Almaty din Kazakhstan, cele mai fierbinți teme globale.

Aflat la a 15-a ediție, „Eurasian Media Forum” a fost lansat în anul 2002 de președintele Kazakhstanului, Nursultan Nazarbayev, după atentatele teroriste asupra turnurilor gemene din New York.

Scopul declarat de organizatorii forumului este de a găsi o cale de rezolvare, prin dialog și diplomație, a celor mai presante probleme internaționale.

Cel mai mare stat din centrul Asiei își dorește, astfel, să devină un exportator de pace la nivel mondial și un model de urmat pentru alte țări.

Ne puteți urmări și pe Google News

De la climă la roboți

Ediția din 2018 a început, sub sloganul „15 ani de Evoluție: Cum se schimbă lumea și cum ne schimbă lumea pe noi”, cu un dans tradițional kazah, deschiderea oficială fiind anunțată de fiica președintelui kazah, Dariga Nazarbayeva (foto).

Potrivit lui Nazarbayeva, omenirea a intrat într-o perioadă dificilă a istoriei și viitorul ei depinde de felul în care liderii politici, experții internaționali și formatorii de opinie vor colabora.

„Kazakhstanul își dorește găsirea acelor soluții echilibrate care să ofere suport pentru pace în lume”, a spus Nazarbayeva.

Aceasta a adăugat că este nevoie ca persoanele cu puncte de vedere diferite să aibă înțelepciunea să stea la aceeași masă și să încerce să găsească o cale pașnică de a ajunge la consens.

În cele trei zile ale forumului s-a discutat, printre altele, despre încălzirea globală și viitorul omenirii, despre problemele cu care se confruntă Uniunea Europeană, despre avalanșa de știri false transmise prin rețelele de socializare, despre populism.

„Încercăm să găsim răspunsuri la principalele întrebări care îi preocupă pe politicieni și jurnaliști”, au spus organizatorii „Eurasian Media Forum 2018”.

Pe parcursul celor trei zile ale forumului s-au înregistrat aproape 800 de participanți.

Presa a pierdut lupta cu viteza. Ce urmează?

Ministrul Comunicațiilor din Kazakhstan, Dauren Abayev, a spus că președintele statului, Nursultan Nazarbayev, este conștient de importanța majoră pe care o are jurnalismul și că riscul pierderii încrederii în jurnaliști este că cetățenii vor căuta surse alternative de informare care nu se ridică la standardele de calitate ale jurnalismului tradițional.

„În fața provocărilor globale, presa poate să fie un declanșator al escaladării conflictelor geopolitice sau poate să ajute la prevenirea tensiunilor internaționale”, a fost mesajul lui Nursultan Nazarbayev.

Yusuf Omar (foto), reporter care a relatat din zone de conflict doar cu telefonul mobil, a spus că viitorul presei este VR-ul (Realitatea Virtuală) și că nu peste mult timp lumea va citi știrile de pe niște ochelari speciali.

Potrivit lui Yusuf Omar, oricine poate fi un jurnalist dacă are un telefon mobil pentru că primii care ajung la știri sunt persoanele care se află la fața locului atunci când se întâmplă un eveniment și că martorii oculari află cu mult înaintea presei tot ce se întâmplă în lume.

Astfel, rolul presei nu este să fie prima care dă informația, pentru că nu are cum să câștige această lumea, ci să ofere analize, să pună informațiile în context, să facă investigații și să verifice informațiile.

„90% din cititorii noii generații își iau informațiile de pe telefonul mobil. Nu mai contează calitatea unei filmări, contează că este transmis în timp real”, a mai spus el.

Roger Fisk (foto), un consultant politic creditat cu un rol major în victoriile electorale ale fostului președinte american Barack Obama, a spus:

„Oamenii sunt foarte atenți la ce mănâncă. Vor să știe cât zahăr, câtă grăsime, cât gluten este în fiecare aliment pe care îl consumă. Oamenii ar trebui să fie la fel de atenți și când consumă știri. Este la fel de important. Presa este ca orice altă unealtă: poți să folosești un ciocan să construieși o casă sau să spargi un geam”.

Cum crește populismul pe bătrânul continent

Datoria Greciei, ieșirea Marii Britanii din UE, imigranții și terorismul au fost alte câteva din problemele discutate, în seminarul despre provocările din Europa, la „Eurasian Media Forum 2018”.

O parte a experților crede că Europa are nevoie de imigranți pentru că populația continentului este în scădere și îmbătrânește, în timp ce alți experți au apreciat că imigranții reprezintă o provocare pentru economiile unor state.

O problemă cu care majoritatea vorbitorilor a fost de acord este că a intervenit o ruptură emoțională între clasa politică și cetățenii europeni, problema fiind ridicată de fostul premier italian Matteo Renzi.

Jurnalistul francez Renaud Giraud (foto) a spus că Europa a reușit să evite războaiele pe continent și că înființarea Uniunii Europene este o performanță diplomatic genială, dar că europenii nu se mai simt, astăzi, parte a proiectului Uniunii Europene. Potrivit acestuia, cu cât UE s-a lărgit și a primit noi state, cu atât mai mult s-a mărit ruptura dintre cetățeni și instituțiile UE.

Faptul că oamenii nu mai simt că au un cuvânt de spus este motivul pentru care formațiunile și politicienii populiști sunt tot mai votați în Europa, a spus Sam Wilsin, consultant la Oxford Analytica.

Fostul senator american Clark Plexico a spus că o altă problemă, de data aceasta la nivel global, este că politicienii nu au încredere că oamenii pot face față unor realități incomode, așa că politicienii „încep să danseze în jurul adevărului” și astfel cetățenii își pierd încrederea în clasa politică.

Roboții ne iau locurile de muncă!

Fostul ambasador american în China, Gary Locke, a spus la „Eurasian Media Forum 2018” că viitorul va aduce o problemă deosebit de serioasă, care riscă să produsă tensiuni sociale uriașe și la care politicienii trebuie să reflecteze încă de pe acum: inteligența artificială.

Noile tehnologii și roboții vor lăsa în viiitorul apropiat circa 400-800 de milioane de oameni fără un loc de muncă, orizontul de timp fiind de 12 ani, a adăugat fostul ambasador american.

Expert de Nobel trage un semnal de alarmă

Mohan Munasinghe (foto), expert în problemele de mediu și absolvent de Harvard și MIT, a spus că în momentul de față omenirea consumă peste 150% din capacitatea planetei și că, în ritmul actual, în următorii zece ani vom consuma cât pentru două planete.

El a atras atenția că acest lucru se întâmplă din cauza faptului că cei mai bogați oameni consumă mai mult decât toți săracii la un loc.

Femeile, cheia evoluției speciei

Participanții la forum au apreciat că marginalizarea femeilor de către bărbați și încercarea bărbaților de a le exclude pe femei din deciziile cele mai importante reprezintă o „boală” la nivel global, care trebuie tratată.

Elaine Conkievich, reprezentant ONU, a spus la „Eurasian Media Forum 2018” că „sursa tuturor conflictelor” din lume ar fi că balanța puterii care atârnă doar în dreptul bărbaților. Potrivit punctelor de vedere exprimate în dezbatere, specia umană nu poate evolua până când femeile nu sunt tratate egal ca bărbații.

Notă: O parte din costurile generate de participarea reporterului EVZ la lucrările „Eurasian Media Forum 2018” au fost suportate de Ambasada Republicii Kazakhstan în România.