Regimuri străine au exploatat pandemia de Covid-19 pentru a submina democrația în UE, au declarat experți în fața unui comitet special al Parlamentului European care investighează pandemia și consecințele ei.
„Pandemia a fost un moment-cheie al acestui efort de destabilizare”, a declarat europarlamentarul francez de centru-stânga Raphaël Glucksmann, șeful comitetului special privind interferențele străine.
„Democrațiile noastre au fost zdruncinate, ne confruntam cu un eveniment fără precedent, neștiind cu adevărat cum să-l combatem, a fost terenul perfect pentru campanii de destabilizare”, a afirmat el, citat de euobserver.com.
„Nu avem de-a face doar cu știri false sau informații false. Aveam de-a face cu strategii provenite de la entități politice, regimuri străine, care urmăresc să ne destabilizeze democrațiile și să ne submineze instituțiile”, a explicat Glucksmann, acuzând Rusia și China.
Glucksmann le-a spus colegilor lui că problema cu care se confruntă PE nu e doar că unii cred că vaccinurile le bagă tehnologia 5G în vene - o teorie a conspirației larg răspândită la activiștii anti-vaccin.
Când puteri străine lansează campanii de dezinformare pentru a determina milioane de oameni să creadă că vaccinurile le bagă tehnologia 5G în vene, atunci devine problema PE, a argumentat el.
Glucksmann a declarat că problema trece dincolo de rivalitățile politice uzuale, amenințând însuși cadrul în care grupurile politice pot concura și dezbate idei.
„Suntem implicați într-un război hibrid și suntem atacați”, a declarat el.
Edward Lucas, jurnalist și membru al Center for European Policy Analysis, expert în privința Rusiei și a Europei de Est, i-a avertizat pe membrii PE să nu fie naivi.
„Încă sunt îngrijorat că mulți dintre noi trăiesc într-un tărâm fantezist post-1990, în care credem că orice poate fi soluționat prin dialog”, a declarat el.
„Nu așa stau lucrurile”, a argumentat Lucas, afirmând că există țări dispuse să profite de o pandemie care costă vieți omenești.
„Ne confruntăm cu o amenințare gravă”, a subliniat el.
Lucas a argumentat că, în jurnalism, a te baza doar pe competiția de piață poate duce la transformarea în instrument al ambițiilor propagandistice ale țărilor bogate.
„Dacă permiți ca presiunea comercială să dicteze de una singură fluxurile de informații, atunci efectiv vinzi proces decizional politic celui care licitează cel mai mult”, i-a avertizat el pe membrii PE.
Lucas a argumentat că jurnaliștii au și o responsabilitate, întrucât conceptul de echitate poate duce la o „echivalență morală facilă”.
A cita două păreri contradictorii și a lăsa audiența să-și formeze singură o opinie nu este ce ar trebui jurnaliștii să facă, ar trebui să sape mai adânc, a declarat el.
În cursul pandemiei Rusia și China au încercat să disemineze neîncredere în rândurile populației și să inducă ideea că o țară autoritară reacționează mult mai bine la o criză decât o democrație, a afirmat Lucas.
Pfizer a absentat
Comitetul PE vrea să-și finalizeze investigația până la vară. Comitetul a remis președintei PE Roberta Metsola o scrisoare în care îi cere suspendarea și retragerea permiselor de acces pe termen lung ale reprezentanților companiei farmaceutice Pfizer, care a produs primul vaccin anti-Covid-19 împreună cu firma germană BioNTech.
„Acesta e răspunsul considerat necesar de comitet pentru faptul că directorul Pfizer dr [Albert] Bourla a refuzat să onoreze două invitații consecutive de a participa la ședința comitetului Covid”, a declarat președinta belgiană a comitetului, Kathleen Van Brempt.
Comitetul vrea s-o audieze și pe președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, într-o ședință cu ușile închise, cu privire la procedura de achiziție în comun a vaccinurilor, îndemnând-o pe Metsola printr-o scrisoare s-o invite pe șefa Comisei.
Una dintre chestiunile care ar urma să fie abordate sunt mesajele telefonice controversate și nedezvăluite dintre Von der Leyen și directorul Pfizer. (Rador)