Eu, tu şi alcoolul

Eu, tu şi alcoolul

Când nu faci faţă grijilor şi problemelor de zi cu zi, discută cu cei dragi, căutaţi soluţii împreună, dar nu te refugia în băuturile alcoolice.

Atunci când ai probleme sau pur şi simplu apelezi la băuturile alcoolice din plăcere, când beţia devine starea ta generală este clar că te-ai îmbolnăvit, şi nu tocmai de o boală uşoară. Alcoolismul este o adevărată boală, dar foarte puţini sunt cei care admit că au această problemă. Şi mai puţini sunt cei care cer ajutorul unor specialişti pentru a se trata.

„Din inginerul respectabil care eram în trecut, devenisem un alcoolic părăsit de prieteni, rămas fără serviciu şi cu o soţie care se gândea să intenteze divorţul. Când am realizat că următorul lucru pe care urma să îl pierd era familia, am recunoscut că sunt dependent de alcool şi m-am înscris într-o asociaţie a Alcoolicilor Anonimi. Începutul a fost cel mai greu, ca de fiecare dată, dar acum sunt «tratat» şi încerc să îi ajut pe cei care se confruntă cu problema alcoolismului“, povesteşte Marius Manuil, viitor psiholog. Profilul bolnavului

Deja ne-am obişnuit să auzim poveşti despre bărbaţi care au viciul băuturii, dar din ce în ce mai des şi doamnele se refugiază în alcool. Eşecurile, dezamăgirile şi sărăcia sunt motivele invocate de cei care au acest viciu. Alcoolul reprezintă singura soluţie a problemelor, acţionând ca un sedativ pentru cei care apelează la el.

„Alcoolicii au o părere proastă despre ei, nu îşi asumă responsabilităţi şi văd în fiecare persoană, chiar şi în cei dragi, adevăraţi duşmani. De cele mai multe ori, sunt persoane foarte slabe, care nu au curaj să înfrunte viaţa. Dacă în familie au existat persoane care au suferit de această boală, copiii sunt predispuşi să adopte acest viciu, nu pentru că ar fi genetic, ci pentru că li se pare normal să consume alcool zilnic“, afirmă psihologul Adriana Dragoş.

Specialiştii cotidianului britanic „The Times“ avertizează că nu toţi cei care au viciul băuturii pot renunţa la el. Nu este imposibil să te tratezi, dar ai nevoie de suportul emoţional al celor dragi şi de resurse financiare. Din păcate, cele mai multe poveşti se termină tragic, alcoolicul este părăsit, sărac şi recurge la gesturi extreme, precum furt, crimă sau sinucidere. Sfaturi pentru apropiaţii unui alcoolic Dacă ai în preajmă persoane care consumă alcool încă de la primele ore ale dimineţii, trebuie să acţionezi. Nu trebuie să te scuzi pentru cei dragi, care se îmbată şi se comportă urât. Niciodată nu îi ascunde sticla de vin unui alcoolic, vei deveni un inamic şi, mai mult, îl vei determina să bea pe ascuns. Nu îi menaja, chiar dacă îţi este ruşine că poate fi tatăl, mama sau soţul cel care cade pe stradă şi vine murdar acasă. Lasă-l să simtă privirile iscoditoare ale trecătorilor, pentru a-l determina să realizeze stadiul avansat la care s-a ajuns.

Dacă sunteţi la începutul relaţiei, nu îţi face planuri de viitor, decât dacă intenţionează să se vindece. „De mâine nu mai beau şi tot de mâine îmi caut un nou serviciu“, sunt minciuni pe care nu trebuie să le crezi. „Prima fază pentru a te trata este să recunoşti că eşti alcoolic. Ajungi astfel fără să îţi dai seama, treptat, şi din acest motiv cei mai mulţi nu recunosc că au un viciu“, spune Adriana Dragoş.

„Foarte importantă este consilierea familiei. Abandonul alcoolicului nu este o soluţie, la fel nici ignorarea lui. Jignirile din partea celor dragi nu îl trezesc la realitate, ci îl cufundă în lumea lui imaginară. Familia trebuie să îl convingă pe cel cu probleme să se ducă măcar de curiozitate la o şedinţă a Alcoolicilor Anonimi. Apoi, susţinerea şi încurajarea sunt cele mai de folos celui care vrea să se trateze. Grupul şi exemplele concrete determină alcoolicii să se ajute unul pe altul şi să se ambiţioneze. Nu există statistici exacte în ceeea ce priveşte numărul alcoolicilor din România pentru că cei mai mulţi nu apelează la noi sau doresc să îşi păstreze anonimatul. Cert e că există un sediu al Alcoolicilor Anonimi în toate marile oraşe, iar eu l-am reînfiinţat pe cel din Oradea“, afirmă Marius Manuil, demonstrând că alcoolismul se tratează.

Ne puteți urmări și pe Google News