Chiar daca a plecat in Canada de 16 ani, Stefan Hrusca revine la fiecare sfarsit de an acasa, pentru ca stie ca aici il asteapta un public fidel, nerabdator sa asculte colindele cantate intr-o maniera unica.
S-a mutat tocmai peste Ocean pentru a face tot muzica. Cand nu canta in tara sau nu compune, pleaca in turnee prin Canada si SUA, unde romanii dezradacinati se conecteaza la spiritul romanesc, transmis prin muzica lui Hrusca.
Insa la concertele sustinute de Stefan Hrusca in strainatate nu vin numai romani, ci si admiratori de diferite nationalitati, pe care i-a cucerit de la primele acorduri, chiar daca interpreteaza melodii traditionale romanesti.
Public eterogen
„De fiecare data, la concerte sunt in sala si vorbitori de alta limba, care percep muzica mea exact cum o percepeam noi cand eram prunci si auzeam o melodie in engleza, franceza sau in italiana, pentru ca, pana la urma, mesajul este important, dar mai mult conteaza sensibilitatea si modul de interpretare pe care il ai. Trebuie sa ai charisma si sa penetrezi sufletul celui care te asculta, lasand la o parte intelesul cuvantului si e nevoie de acel „lipici” pe care nu oricine poate sa-l aiba pentru a sensibiliza audienta”.
Dovada sta in faptul ca, dupa un concert, cativa cetateni greci au tinut neaparat sa-i stranga mana. „Erau oameni pe care nu-i vazusem in viata mea”.
Vecinul de pe YouTube
Si-a descoperit admiratori chiar langa casa, in Toronto, sau, mai degraba, ei l-au descoperit pe Stefan. „M-am imprietenit cu vecinii mei din Toronto, dar nu le-am spus multe despre activitatea mea. Le-am spus doar ca sunt compozitor. Au descoperit pe YouTube cateva imagini de la concertele din tara si mi-au spus ca au ramas stupefiati. Acum toata ziua ii spun nevestei mele cat sunt de impresionati de muzica mea, cum poate sa sune, chiar daca ei nu inteleg o boaba romaneste. Convingi oamenii prin puterea muzicii.”
In fiecare an, la Hrusca
Publicul din Romania este la fel de receptiv in fiecare iarna, cand vine in numar mare la concertele, de Craciun. De ce raman romanii fideli cantaretului care a plecat de ani buni in Canada? Pentru Stefan, lucrul acesta „este normal si firesc, pentru ca eu cant de 30 de ani si am avut grija intotdeauna sa nu fac compromisuri, am verticalitate si ma daruiesc in totalitate publicului. Eu nu renunt la calitatea actului artistic, iar publicul imi respecta munca. Este exact ca orice alta meserie. Cand un brutar face painea buna, o sa-l cauti tot timpul. Cand iti respecti publicul, te urmeaza pana la capat.”
Un venit nesigur
Stefan Hrusca nu se fereste sa vorbeasca despre veniturile din concerte sustinute aici, in tara, si recunoaste ca uneori spectacolele sunt profitabile, alteori, nu. „Ne castigam painea cum stim fiecare mai bine. E normal, daca colinzi bine si gazda iti da colacutu’ mare, daca nu canti bine, iti da colacutu’ mai mic.”
Se implica la fel de mult in punerea la cale a fiecarui concert si aloca la fel de multa energie, fie ca sustine un spectacol in America sau la Salistea Sibiului. „Cant pentru romanii din Canada, din Australia, pentru cei din Europa, peste tot unde sunt romani care au nevoie de mine.”
„Cant numai in limba romana”
„Si intotdeauna va fi asa. Cant numai in limba romana si n-as putea sa cant in alta limba pe care n-o stapanesc asa bine ca limba materna. Intr-adevar, au ceva in plus concertele de acasa, pentru ca aici e publicul care m-a format. Chiar daca a fost bombardat de atatea genuri muzicale care au aparut dupa ‘89, e normal sa fie asa.”
Stefan Hrusca stie ce vrea publicul. „In fiecare an cant, pe langa colinde, si „Ruga pentru parinti”. Este de datoria mea s-o cant, este cantecul care mi-a dat sansa sa ajung la stadiul la care am ajuns.”
Anul acesta, turneul din Romania a fost impartit in doua: prima parte a continut promovarea albumului „Balade speciale”, iar a doua parte a colindelor. „La primavara vreau sa fac un turneu amplu, care sa cuprinda 50 de orase din Romania, in care voi canta toate piesele lui Hrusca.”
O prietenie legata in 1975
„Baladele de pe cel mai recent album sunt cantate pe versurile lui George Tarnea. Pe mine si pe George ne-a legat o prietenie cum le-as dori-o tuturor, de lunga durata, care isi are inceputul in 1975. Eu eram inca elev la Liceul Pedagogic si incepusem sa cochetez cu folkul.
Primele incercari au fost cu o poezie de-a lui George pe care o interpretam pe muzica mea si am fost chemat la Bucuresti la o emisiune de sambata seara unde se canta folk si se recita poezie.
Dupa ce am terminat cantecul, realizatoarea emisiunii a venit la mine din cabina de montaj si mi-a zis: „Stefane, tu stii ale cui sunt versurile?”. „Pai, zic, sigur ca da. George Tarnea se numeste.” „Da’ tu-l cunosti?” „Nu”, zic. M-a luat deoparte intr-o margine de studio, unde, pe un scaun, statea poetul. Si am ramas prieteni. Ne-am reintalnit dupa ani si ne-am reluat o colaborarea, care a fost foarte stransa, incepand din ‘90, pana cand George s-a stins din viata (n.r. - 2003).
Albumul „Balade speciale” lansat, in urma cu o luna, este inceput din 2002, impreuna cu poetul.”
CARTE DE VIZITA Invatatorul cu chitara > Stefan Hrusca s-a nascut pe 8 decembrie 1957, la Ieud, in judetul Maramures.
> A absolvit Liceul Pedagogic de cinci ani de la Sighetul Marmatiei si a devenit invatator. A profesat intre anii 1977 si 1982.
> In 1981 a intrat in Cenaclul Flacara si si-a dat seama ca vrea sa faca muzica.
> A scos pana acum 14 albume.
CENACLUL FLACARA
Cei mai frumosi ani ai artistului Despre acei ani, artistul isi aduce aminte ca acolo s-au nascut primele sentimente de libertate, in sanul generatiei „Flacara”, si si-a dat seama ca menirea sa este sa cante.
„Au fost cei mai frumosi ani ai tineretii, dupa anii de liceu. Au fost anii cand am realizat ca meseria asta a mea e cea mai potrivita. Aceea a fost o perioada plina de creatie, atunci am invatat eu foarte multe lucruri de la lectiile adevarate de istorie pe care ni le spunea Paunescu, despre faptul ca poti sa creezi frumosul, poti sa stapanesti o mare masa de oameni doar prin muzica.” Din putine case lipsea pe atunci un disc al Cenaclului „pastorit” de Adrian Paunescu.
„Normal ca perioada aceea a fost una grea. Aveam turnee care durau doua luni, doua luni si jumatate, cantam de la ora 16.00-17.00 dupa-masa pana la 4.00-5.00 dimineata, perioadele de somn erau scurte, ne mutam dintr-un oras in altul, in fiecare zi, dar eram tineri, plini de putere si de dorinta de a face ceva si de a aduna oamenii. Chiar ne spuneau foarte multi ca primele sentimente de libertate acolo s-au nascut de fapt, la generatia noastra.”
Hrusca, Seicaru si Socaciu
Stefan Hrusca pastreaza inca legatura cu Vasile Seicaru si chiar au sustinut concerte prin America impreuna, la care a luat parte si Victor Socaciu, reeditand experinta Cenaclului Flacara.
„Am ramas prieteni. Nu ma pot vedea cu ei cum ma vedeam pe vremuri. Acum, in ultima perioada, n-am mai vorbit deloc pentru ca am avut atat de multe spectacole si stiu ca si Vasile are spectacole, Socaciu - la fel. Noi trei am avut la un moment dat o activitate foarte stransa si foarte bogata in concerte. In ‘98 am facut un turneu mare in Canada si America si a avut un mare succes. Cei de acolo vor sa repetam aceasta experienta.”
CADOU
Urare de la artist
„Evenimentul zilei” de vineri, 21 decembrie 2007, va fi distribuit impreuna cu albumul „Urare de Craciun”, care contine colinde cantate de Stefan Hrusca.
Melodii:
1. Dimineata lui Craciun 2. Pomut razmuratu’ 3. Asta-i fata cea frumoasa 4. Rujmalin verde frunzos 5. D’icea peste vale 6. Urare
Fata nevazuta
Copiii ii calca pe urme
> Cantaretul are doi copii, Stefan si Andra, de 16, respectiv 6 ani, ambii nascuti in Canada.
> „Copiii vorbesc foarte bine romaneste, mai bine decat unii care stau pe-afara cate un an si uita limba”. Pe Andra am botezat-o aici, in Bucuresti.
> Fiului meu ii place foarte mult in Romania, si acum, cand am plecat din Canada, mi-a zis „Tata, vreau sa vin cu tine”. I-am zis „Lasa, tu stai si termina-ti scoala si la vara te iau cateva saptamani”.
> „Lui ii place pictura, dar canta si la chitara, este un autodidact si ma bucur”. La fel de mandru este si de mezina, despre care spune ca are o voce excelenta. „Nu-i laud ca sunt ai mei”.
> Stefan Hrusca a fost invatator timp de cinci ani, la Borsa, in Maramures, si obisnuia sa-si tina lectiile in acompaniament de chitara. „Imi luam chitara si le predam matematica pe muzica”.
> „Am avut copii faini, am preluat o clasa cu 34 de elevi, toti frumosi, toti sanatosi si imi sorbeau cuvintele. Acum sunt mari, sunt casatoriti si ma cauta la spectacole.”
> „Voiam ceva mai mult decat meseria de dascal si asta s-a intamplat odata cu intrarea in cenaclu.”
CARTE
Un volum de versuri de Adrian Paunescu sau George Tarnea
Am lucrat cu George doua albume de creatie: „Fostele iubiri”, in 1995, si, cel mai recent, „Balade peciale”, lansat acum o luna, inceput cu el in 2002.
De la Adrian Paunescu am invatat foarte multe lucruri in timpul Cenaclului.
MUZICA
Chitara din 1995
Am o chitara la care cant din 1995 si la care tin cel mai mult. Am in total cinci chitare si vreau sa-mi imbogatesc colectia.
ICOANA
Credinta in Dumnezeu
O icoana la care ma rog zilnic pentru ca, daca nu crezi in Cel de Sus, nu ai puterea sa mergi mai departe.
Sfatul lui Hrusca
„Sa nu-ti faci tara de rusine!”
Pentru cei care ma cunosc, vreau sa le transmit ca sunt acelasi ca acum 26 de ani, am aceeasi structura de dascal de Maramures, de scoala romaneasca si sunt un om care, oriunde colinda prin lume, nu-si face tara de rusine.