Oamenii de ştiinţă sunt ÎN ALERTĂ MAXIMĂ! Un tsunami devastator ar putea lovi Europa dacă Etna SE REVARSĂ în mare
- Antonia Hendrik
- 12 octombrie 2018, 16:25
Vulcanul activ situat în estul Siciliei, alunecă încet în mare cu mișcări mici pe care geologii le-au măsurat de-a lungul anilor. Numai că, în prezent, există motive concrete să se teamă deoarece, potrivit Centrului de Oceanologie, aceste deplasări sunt în creştere şi vor avea consecințe catastrofale.
Morelia Urlaub, de la "Geomar Helmholtz Centre for Ocean Research", care a studiat diapozitivul vulcanului ani de zile, a avertizat că a existat o creștere a mișcării vulcanului. Potrivit echipei sale de cercetare, mișcări de aproximativ 3,9 cm au fost înregistrate într-o săptămână între 12 mai și 20 mai.
Aceasta este o creștere dramatică față de compensarea medie de 3 până la 5 cm pe an. Echipa Dr. Urlaub a concluzionat că prăbușirea flancului subacvatic al Etnei este mult mai probabil să apară mai repede decât se aștepta. Și, potrivit celor mai recente date, se crede că vulcanul Etna se poate deplasa mult mai rapid - posibil o mișcare bruscă care ar putea provoca un tsunami.
Articolul, care a fost publicat în Science Mag, notează: „prăbușiri catastrofale ale insulelor vulcanice oceanice de pe coastă reprezintă cea mai mare amenințare, deoarece deplasarea bruscă a unor cantități mari de materiale în apă poate provoca tsunami cu efecte extreme". "Evaluarea potențialului de dezastru al unui colaps catastrofal necesită o înțelegere aprofundată a mecanismelor care provoacă mișcări de flanc, ceea ce este, de asemenea, esențial pentru elaborarea strategiilor de supraveghere adecvate".
De ani de zile, oamenii de știință au avertizat despre prăbușirea Etnei în mare
În luna martie, un studiu a concluzionat că vulcanul s-a mișcat spre Mediterană într-un ritm frenetic. De asemenea, se crede că, pe măsură ce "toboganele vulcanului" se vor acumula, presiunea se va uriaşă pe insulă, "ceea ce ar putea provoca alunecări de teren uriașe".
"Muntele Etna este imens. Este de peste 3.000 de metri înălțime și se ridică de sub nivelul mării", a declarat Dr. Morelia Urlaub. "Şi crește continuu. Colectarea noilor măsurători subacvatice a confirmat că mișcarea se datorează gravitației care acționează asupra lui şi creștere nivelul de instabilitate". "Vă puteți gândi la o alunecare lentă în acest moment - am avut 4 cm în 15 luni, așa că se mișcă într-adevăr încet, dar există pericolul ca acesta să accelereze și să formeze o alunecare de teren imensă în mare", a declarat Dr. Urlaub pentru The Independent.