Etapele-cheie ale ororii. 9 ani de război, 384.000 de morți, milioane de refugiați

Etapele-cheie ale ororii. 9 ani de război, 384.000 de morți, milioane de refugiați

Războiul din Siria, care a implicat multiplii actori regionali și internaționali, este, începând din martie 2011, o pată de sânge pe obrazul omenirii și pe mâinile regimului lui Bashar Al-Assad, oricât le-ar spăla „aliatul” Vladimir Putin.

Prezentăm pe scurt principalele etape ale conflictului din Siria, un genocid care continuă de nouă ani, sub ochii unui Occident care nu pierde nici un prilej să afirme că respectarea drepturilor omului și protejarea civililor în zonele de conflict sunt principii care nu se negociază.

Începând cu martie 2011, războiul din Siria a ucis cel puțin 384.000 de oameni, din care peste 116.000 civili. Milioane de refugiați și deplasați întregesc tabloul.

La 15 martie 2011, în urma Primăverii Arabe, a izbucnit o mișcare de protest în Siria, țară condusă cu un pumn de fier timp de 40 de ani de familia Assad, Bashar succedându-i, în 2000, tatălui său, Hafez.

Ne puteți urmări și pe Google News

Inițial, manifestații au avut loc la Damasc, care au fost dispersate cu violență. Dar, după ce la Deraa (sud) zeci de adolescenți au fost torturați pentru că au pictat graffiti anti-regim, mișcarea a căpătat amploare.

Manifestațiile, care s-au extins și în alte orașe, au fost reprimate cu violență.

În iulie, un colonel refugiat în Turcia a creat Armata siriană liberă (ASL), formată din civili înarmați dar și din dezertori din armata regimului de la Damasc.

Mișcarea de opoziție se transformă într-o rebeliune armată. Rebelii vor cuceri bastioane importante, în special în sectoarele din Homs (centru) sau în cartierele din Alep (nord).