Cel mai important judecător în cazuri de antiterorism, Balthasar Garzon, a fost şi el vizat de planul ETA – dejucat însă de autorităţile spaniole prin arestarea unuia dintre liderii militari ai organizaţiei basce, în urmă cu câteva luni. Comandantul Jurdan Martitegi Lisaso, cunoscut şi sub numele de Arlas, a fost capturat de poliţie în sud-vestul Franţei în luna aprilie.

Documentele găsite asupra sa au dezvăluit planul de a trimite sticle scumpe de coniac otrăvit judecătorului Garzon, sub pretextul unui cadou provenit de la o studentă a Facultăţii de Drept. Bileţelul care ar fi însoţit cadoul l-ar fi lăudat pe judecător pentru unele dintre cele mai importante cazuri ale sale, printre care şi încercarea de a obţine extrădarea dictatorului chilian Augusto Pinochet din Marea Britanie în 1998.

Este prima dată când organizaţia teroristă a încercat să folosească otrava în lupta sa pentru instituirea unui stat basc independent în nord-vestul Spaniei şi sud-vestul Franţei. ETA este învinovăţită pentru uciderea a 825 de oameni în atentatele sale cu bombă din ultimele patru decenii.