România este una dintre cele mai bune destinații pentru companiile străine care vor să investească în regiune. Acestea sunt concluziile sondajului privind calitatea mediului investiţional, prezentate, de reprezentanţii Camerei de Comerţ Americane (AmCham).
Reprezentanții AmCham au prezentat concluziile cercetării de piață privind calitatea climatului investițional. Conform studiului, intențiile de investiţii ale companiilor rămân într-un trend pozitiv. Astfel, marea majoritate a firmelor, 72% şi-au planificat investiţii în acest an.
România o țară cu un climat investițional pozitiv
Investitorii au încredere în potențialul economic al țării noastre, iar acest lucru se reflectă în intențiile de creștere a planurilor de investiții. Astfel, nivelul de apreciere a climatului investiţional din România rămâne preponderent pozitiv (46%). Totodată, politica fiscală şi nivelul de impozitare revin în topul preocupărilor companiilor.
„AmCham România a prezentat rezultatele sondajului anual privind calitatea climatului investiţional şi de afaceri. Ediţia a şasea indică optimismul membrilor AmCham şi încrederea în potenţialul economic al României, confirmat de menţinerea unor intenţii consistente de investiţii în următoarele 12 luni, dar şi de planuri de extindere în orizontul următorilor 3 ani”, anunţă AmCham.
Conform cercetării, climatul investițional primește un calificativ bun, în ansamblu, acordat de 46% dintre companiile participante. Este același nivel e apreciere din 2021, considerat optimist şi mult peste 2019 (36%). Calificativul este în scădere, raportat la anul 2023, când a fost 51%. Perspectiva pozitivă este susţinută de rezultatele obținute și de investiții. Pentru 2024, companiile anticipează performanţe similare.
Cea mai bună destinație pentru investitori
Reprezentanții AmCham susțin că România este cea mai bună destinație de investiții din regiune. Estimarea are la bază optimismul membrilor, rezultatele din afaceri, dar și planurile de investiții ale companiilor. Statulul de membru al UE rămâne principala ancoră pentru potențialii investitori.
De asemenea, aceștia sunt atrași și de calitatea de membru al NATO, pe care o are România, dar și de perspectivele aderării la OECD. Alte avantaje ar fi capitalul uman, cadrul fiscal și dimesiunea pieței. Investitorii apreciază nivelul de impozitare, considerând că acesta este esențial pentru a aduce prosperitate.
Pe de altă parte, invstitorii sunt îngrijorați de măsurile fiscale adoptate anul trecut. Acestea s-au dovedit ineficiente în reducerea deficitului bugetar, ceea ce ridică semne de întrebare.
„Pe fondul măsurilor fiscale de anul trecut, care nu au avut ca efect reducerea deficitului bugetar, sistemul fiscal revine între principalele îngrijorări ale mediului de afaceri, context în care reiterăm susţinerea AmCham Romania pentru menţinerea sistemului cotei unice de impozitare, în continuare cea mai potrivită variantă pentru stadiul de dezvoltare şi complexitate al economiei României”, a declarat preşedintele AmCham Romania, Cristian Sporiş.
Nemulțumirile investitorilor din România
Cercetarea arată care sunt nemulțumirile investitorilor și ale companiilor care activează în țara noastră. Conform cercetării, cele mai puţin apreciate condiţii de piaţă din România sunt desemnate prin calificativele de „slab & precar” acordate de companiile participante. În topul nemulțumirilor sunt calitatea infrastructurii de transport (78%), birocrația (72%), urmate de calitatea infrastructurii de sănătate (70%).
Mai mult de jumătate dintre cei care au răspuns au pareciat ca „slab & precar” predictibilitatea cadrului de investiţii şi politica economică şi industrială.
„Alături de investiţii în infrastructurile critice, care rămâne prioritatea principală, de menţinerea unui sistem fiscal competitiv şi de reducerea impozitării pe muncă, de digitalizarea serviciilor publice, membrii AmCham consideră important pentru anul 2024 şi un grad ridicat de absorbţie şi utilizare a finanţării europene, disponibile încă la un nivel record şi de care România nu va mai beneficia prea mult timp, odată ce va atinge un anumit prag de convergenţă cu Uniunea Europeană”, a precizat Daniela Nemoianu, vice-preşedinte AmCham Romania.
Potrivit spuselor sale, mai mult de jumătate dintre cei care au participat la cercetare au apreciat că este nevoie de îmbunătățirea calității sistemului de educație. Mediul de afaceri semnalează nevoia de reformă în educaţie şi de calibrare a sistemului în funcție de cerințele din economie. Numărul și pregătirea absolvenților au un impact socio-economic direct. Educaţia este una din cauzele structurale ale deficitului de forţă de muncă.