Pandemia de coronavirus și războiul care bate la granițele țării noastre au reușit să destabilizeze enorm fragilul echilibru economic în care planeta noastră reușea să își desfășoare activitățile până în anul 2020.
Acum inflația este într-o perioadă de creștere alarmantă, ajungând la valori nemaivăzute de mai bine de 30 de ani. Acest lucru a dus în mod natural la creșteri de prețuri și, spun experții în economie, în acest moment asistăm doar la primele mișcări în direcția unei crize financiare în toată regula. Cum ne putem pregăti pentru a supraviețui cât putem de bine unui astfel de eveniment?
1. Redu la maxim cheltuielile inutile
Inflația stilului de viață și vremurile foarte bune din punct de vedere financiar în care am trăit până acum 2 ani au creat senzația unei abundențe fără limite, dar realitatea ne demonstrează că lucrurile nu stau chiar așa. Dacă nu ai făcut acest lucru încă, acum este momentul să pui la cale un plan de trai frugal în care să tai la sânge orice cheltuială inutilă. O analiză serioasă a veniturilor și cheltuielilor va scoate în evidență câtă risipă facem, de fapt, cu banii noștri.
2.Scapă de orice datorie ușor de eliminat din viața ta
Împrumuturile de la familie și prieteni, precum și restanțele la cardurile de credit sunt primele care ar trebui să iasă din viața ta acum, în pragul crizei. Specialiștii în finanțe personale de la Finbino ne sfătuiesc să scăpăm rapid de împrumuturile mici și, pe cât posibil, de cele cu dobânzi mai mari. Dacă vrei să apelezi la un credit online rapid în această perioadă trebuie să analizezi cu foarte mare atenție dacă acesta îți va fi cu adevărat de folos sau va aduce mai mult stres în viața ta. Tu ești singurul care poate pune ordine în viața ta financiară, deci este momentul să fii sincer cu tine și să iei deciziile rațional, nu sentimental.
3.Găsește variante mai ieftine pentru lucrurile la care nu poți renunța
Evident, există aspecte ale vieții care nu pot fi eliminate complet din viețile noastre. Un exemplu în acest sens este transportul. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor nu au neapărat nevoie de mașină personală pentru a ajunge la locul de muncă. Încearcă să găsești alternative mai ieftine și vei face economii considerabile cu efort minim. Variante mai mult decât acceptabile sunt împărțirea unui autovehicul cu mai mulți colegi sau chiar transportul public. Cele mai multe companii de transport în comun oferă reduceri considerabile pentru abonamente pe perioade lungi, deci poți apela și la această variantă pentru a economisi foarte mult.
O altă latură a traiului zilnic unde putem face îmbunătățiri nu doar pe plan financiar, ci și la nivel de calitate, este cea legată de alimentație. De multe ori suntem mult prea obosiți și preferăm să comandăm în loc să gătim acasă. Știm cu toții, mâncarea comandată este plină de conservanți, zahăr, grăsimi nesănătoase și nu va fi niciodată de aceeași calitate precum cea gătită acasă. Îți amintești cum părinții găteau o oală mare de mâncare suficientă pentru 2-3 zile? Se pare că nevoia ne va forța să revenim la obiceiurile copilăriei.
Caută rețete ușor de preparat pe blogurile de specialitate sau chiar pe Youtube. Chiar dacă ești de părere că nu ai talent culinar, ai fi surprins cât de ușor este să prepari mese delicioase cu bani puțini. Mai mult, atunci când implicăm persoanele iubite și prietenii în procesul de preparare, rezultatul este cu atât mai spectaculos.
Crizele financiare sunt imposibil de evitat la finalul ciclurilor economice care se succed automat la 10-20 de ani. Nu este prima dată când generațiile tinere trec printr-o astfel de perioadă, dar ultima criză economică ne-a prins încă la vârste fragede. Nu ezita să ceri ajutorul părinților și rudelor mai în vârstă atunci când nu știi ce mai poți face pentru a ieși cât mai puțin șifonat din perioadele dificile, experiența lor este neprețuită.
Fiecare perioadă de acest fel a durat câțiva ani, după care lumea a revenit la normal și abundența financiară a revenit în viețile noastre. Tot ce avem de făcut este să ne calculăm cât se poate de bine finanțele personale și să încercăm să mărim, pe cât posibil, veniturile, în timp ce reducem la maxim cheltuielile.