Ești în vacanță și te-ai îmbolnăvit? Țara care va da banii înapoi turiștilor infectați

Sezonul turistic este așteptat cu nerăbdare după aceste luni dificile, iar țările cu deschidere la mare par să fie „sufocate” de rezervări. Însă, una dintre acestea a găsit o modalitate inedită pentru a-și atrage turiștii.

Cipru a decis să aplice o măsură specială în acest sezon estival. Astfel, pentru a atrage turiștii în timpul pandemiei de coronavirus, statul european a promis că va suporta toate costurile pentru cei care se îmbolnăvesc de Covid-19 în timpul vacanței, scrie BBC. Cipru se promovează drept o destinaţie „sigură” şi „se angajează să asigure îngrijirea turiştilor testaţi pozitiv în timpul sejurului şi a apropiaţilor lor”.

Decizia este cât se poate de credibilă, după ce Guvernul cipriot a făcut publică promisiunea prin intermediul unei scrisori deschise, în care a subliniat că va suporta în totalitate plățile pentru cazarea, tratamentul medical și mâncarea pacienților și a familiilor acestora.

În schimb, turiștii vor trebuie să suporte din propriile buzunare transferul la aeroport, precum și zborul de plecare din Cipru. Un spital cu o capacitate de 100 de paturi va fi dedicat exclusiv turiștilor depistați pozitiv, iar capacitatea sa „va putea crește, dacă va fi necesar, într-un termen foarte scurt”.

Circa 112 unități de terapie intensivă și circa 200 de aparate de ventilație mecanică vor fi rezervate pacienților în stare critică, iar 500 de camere în „hoteluri pentru carantină" vor fi puse la dispoziția familiei și a apropiaților persoanei bolnave.

Guvernul a estimat că numărul turiştilor va scădea cu aproape 70% în acest an, din cauza pandemiei. În 2019, insula a primit aproape patru milioane de vizitatori, datorită cărora a înregistrt încasări de 2,68 miliarde de euro.

Pe 9 iunie, Cipru își va redeschide aeroporturile pentru zborurile provenite din 13 ţări „cu risc scăzut", ca măsură de relaxare anti-COVID. Vizitatorii care vor intra în țară între 9 şi 19 iunie vor trebui să aibă asupra lor un certificat care să dovedească faptul că au fost testate negativ pentru COVID-19. Iar din 20 iunie, certificatul nu va mai fi necesar și alte șase țări, printre care Elveţia şi Polonia, vor fi adăugate listei care este publicată săptămânal.