Evenimentul Zilei > Actualitate > ESTE ULTIMA REACŢIE a Turciei în cazul avionului rus SU-24 doborât cu avioane F-16. EXPLICAŢIILE VOR IRITA RUSIA
ESTE ULTIMA REACŢIE a Turciei în cazul avionului rus SU-24 doborât cu avioane F-16. EXPLICAŢIILE VOR IRITA RUSIA

ESTE ULTIMA REACŢIE a Turciei în cazul avionului rus SU-24 doborât cu avioane F-16. EXPLICAŢIILE VOR IRITA RUSIA

Turcia a reacţionat după doborârea unui avion militar rus.

Conform unor surse diplomatice de la Ankara, citate de Reuters, Turcia i-a informat în scris pe secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, și pe cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite în legătură cu incidentul.

În acest sens, un secretar de stat în MAE turc s-a întâlnit deja cu atașații militari ai Rusiei, SUA și Marii Britanii, precum și ambasadorul francez la Ankara, după ce avioane F16 ale Turciei au doborât un avion militar rus SU-24 în zona frontierei cu Siria.

Oficialii de la Ankara şi-au pregătit apărarea şi au susținut  că aparatul a intrat de mai multe ori în spațiul aerian turc înainte de a fi lovit. Reprezentanţii armatei au afirmat că avionul rusesc a fost doborât în conformitate cu regulile sale de angajare în luptă, fiind vorba de o acțiune de apărare a teritoriului suveran al Turciei și “nu împotriva unei anumite țări”.

De cealaltă parte, oficialii militari ruși au susținut că avionul se afla deasupra teritoriului sirian și se pare că el a fost lovit de tiruri de artilerie de la sol. În sprijinul afirmaţiilor, ei au adăugat că pot dovedi că avionul s-a aflat deasupra teritoriului sirian “în toate momentele”.

Tensiunile dintre Turcia și Rusia au crescut în ultimele zile, după o serie de bombardamente ruse care, potrivit Ankarei, au vizat localități turcofone în Siria.