Este strict interzis să faci asta! Avertisment teribil pentru aceşti români. Riști să petreci până la șapte ani în spatele gratiilor
- Ramona Rotaru
- 13 aprilie 2022, 16:39
Animalele sunt ființe lipsite de apărare în fața oamenilor fără milă, așa că autoritățile fac tot posibilul pentru a pedepsi actele de cruzime asupra acestora. Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege care prevede pedepse mai dure pentru acțiuni de cruzime asupra animalelor. Legea va merge pe masa președintelui, la promulgat.
Camera Deputaților a adoptat, decizional, un nou proiect de lege pentru protejarea animalelor din România. Acesta prevede creșterea pedepselor și amenzilor în cazul acțiunilor de cruzime asupra animalelor. Potrivit proiectului normativ, zoofilia intră tot în această categorie. Legea trebuie promulgată de către președintele Klaus Iohannis, apoi publicată în Monitorul Oficial.
Proiectul de lege adoptat de Camera Deputaților miercuri vine în completarea și modificarea Legii nr.205/2004. Acesta prevede majorarea limitelor speciale ale pedepselor și ale amenzilor contravenţionale prevăzute în actul normativ de bază pentru acțiunile de cruzime asupra animalelor.
Actul normativ introduce și zoofilia în categoria cruzimii față de animale. De asemenea, acesta prevede că un animal se află în pericol și în cazul în care acesta a fost rănit sau supus zoofiliei. Necuvântătoarele care nu beneficiază de hrană, apă, de un adăpost corespunzător sau de tratament medical este considerat în pericol.
„Poliţiştii din cadrul Poliţiei Române care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că un animal se află într-o situaţie de pericol emit, de îndată, ordin de plasare a animalului în adăpost pentru o perioadă de 45 de zile sau încredinţarea lui unei asociaţii sau fundaţii de protecţia animalelor care are contract de prestări de servicii medicale veterinare cu un cabinet veterinar înregistrat conform legii”, potrivit propunerii legislative.
Actele de cruzime asupra animalelor se pedepsesc cu închisoarea
De asemenea, „constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă: a) intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, coltilotul ciocului şi dinţilor; b) despărţirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viaţă în vederea comercializării, exceptând îndepărtarea puilor de mamă înainte de perioada minimă specifică speciei pentru înţărcare; c) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferinţă”, se arată în proiectul de lege.
Mai „constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă: a) folosirea animalelor sălbatice aparţinând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane şi trupe de artişti ambulanţi, precum şi în orice alte tipuri de spectacole; b) folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situaţii decât pentru imobilizarea acestora; c) practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive; d) rănirea cu intenţie a animalelor”.
Totodată, „va constitui infracţiune şi se va pedepsi cu închisoare de la 2 la 7 ani: a) uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept; b) schingiuirea animalelor; c) organizarea de lupte între animale sau cu animale; d) zoofilia”.
Actul legislativ adoptat de Camera Deputaților prevede ca, în cazul condamnării pentru una dintre infracțiunile de mai sus, instanța poate dispune interdicția de a deține animale. Pedeapsa complementară poate avea ca termen de la unul la cinci ani.
„Nu constituie infracţiune: a) fapta persoanei de rănire sau ucidere a unui animal ca reacţie la atacul acestuia; b) sterilizarea animalelor”, mai indică sursa citată.