Este războiul SUA-Iran inevitabil? Scenariile privind un posibil conflict nuclear
- Andrei Ilinca
- 3 ianuarie 2020, 23:15
În orele de după uciderea generalului Qassim Suleimani în timpul unui atac american cu drone în Irak, o întrebare a dominat discuțiile în Orientul Mijlociu, în Congresul american dar și pe întregul glob. Această acțiune ar putea duce la un război între Statele Unite și Iran?
Într-un anumit sens, acest lucru se întâmplă deja. Uciderea lui Sleimani îndeplinește practic orice definiție a unui act de război, o diferență categorică față de „conflictele din umbră” pe care Statele Unite și Iranul le-au purtat ani de zile.
Momentan rămâne nesigur unde va duce acest atac, care urmează unor săptămâni de escaladare agresivă între cele două state.
Cei mai mulți analiști spun că este puțin probabil ca un război în toată regula să izbucnească între SUA și Iran, dar nu exclud categoric acest scenariu. Cei mai mulți văd, de asemenea, puține speranțe în descurajarea atacurilor viitoare, obligând Iranul să își reconsidere retorica internațională.
Dar există o gamă largă de rezultate posibile, multe dintre ele mul mai sângeroase și volatile decât conflictele din ultimele luni. Ceea ce urmează este un ghid privind riscurile unui conflict mai mare între SUA și Iran, modul în care uciderea lui Suleimani va schimba conflictul și ce s-ar putea întâmpla în viitor.
Va fi o escaladare a conflictului?
Mulți analiști sunt de părere că uciderea lui Suleimani va obliga forțele iraniene să răspundă pe măsură. Acest lucru nu intră în categoria mândriei naționale, ci mai degrabă din cauza unității fundamentale a oricărui stat: auto-conservarea, care include și păstrarea poziției de lider în regiune.
Iranul va contraataca strategic pentru a arăta SUA că uciderea lui Suleimani nu a meritat.
Evenimentele ultimei luni sugerează că atât SUA cât și Iranul nu sunt capabile să își calibreze contraatacurile, fiecare ciclu de contraatac escaladând fără a face „inamicul” să cedeze.
Este escaladarea inevitabilă?
O altă dinamică face ca acest ciclu să fie și mai greu de controlat: intențiile americane au fost uneori neclare. Declarațiile oficiale au deschis obiective limitate, cum ar fi descurajarea atacurilor iraniene. Însă înalți oficiali au deschis, de asemenea, obiective mai radicale, precum răsturnarea guvernului.
În fața unei amenințări poențial existențiale, orice stat are două opțiuni: să negocieze sau să lovească sursa acelei amenințări.
Cum ar putea arăta escaladarea?
- Iranul este o putere regională cu capacități militare mult mai sofisticate decât orice țară cu care SUA s-a aflat în război încă de la cel de-al Doilea Război Mondial. Este la mare distanță de armatele nord-vietnameze sau de armatele lui Saddam Hussein. Și a investit ani de pregătire pentru a îndura un posibil război.
- Se presupune că escaladarea va fi asimetrică, ceea ce înseamnă utilizarea de mici grupuri de atac pentru a viza forțele americane, aliații sau interesele economice. Acest lucru ar putea însemna atacarea uneia dintre bazele militare ameriane împrăștiate în Orientul Mijlociu sau utilizarea marinei sale pentru a închide căile de transport de petrol.
- Cel mai mare risc îl reprezintă situația în care SUA ar fi nevoită să lovească direct Iranul. Analștii se tem că acest lucru ar putea duce la un război direct, susținut.
- Programul nuclear iranian pare latet, potrivit inspectorilor internaționali. Chiar dacă Iranul ar încerca să grăbească achiziționarea unui focos nuclear, estimările spun că nu ar achiziționa unui mai devreme de un an sau chiar mai mult. Totuși, simpla posibilitate de izbucnire a unui conflict nuclear crește șansele unei escaladări neînsemnate. SUA ar putea face presiuni pentru a ataca din timp infrastructura nucleară, iar Iranul ar putea reporni dezvoltarea nucleară.
Cu toate acestea, posibilitatea unui al Treilea Război Mondial - termen cu foarte multe căutari în ultimele 24 de ore pe internet - este exclusă. Rusia și China s-ar putea opune cu strictețe atacurilor americane.
Sunt cele două părți pregătite pentru ceea ce urmează?
Escaladarea bruscă a situației face dificilă estimarea a cât de mult a planificat administrația Trump posibilele consecințe.
Pe de altă parte, voința de răspuns rapid al Iranului face ca pericolul unui conflict să crescă simțitor, scrie New York Times.