"Este prea mare majorarea cu 50% pentru profesorii universitari"
- Adam Popescu
- 6 ianuarie 2009, 19:40
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat astăzi, după discuţiile cu sindicaliştii, că majorarile salariale vor fi cuprinse în proiectul de buget, apreciind însă că pentru profesorii universitari, o majorare salarială cu 50 la sută este prea mare. De asemenea, ministrul a afirmat că măririle veniturilor profesorilor vor fi acordate "numai pe baza unui criteriu de performanţă". Demnitarul a arătat că în acest an, în care există probleme economice, ar fi rezonabil ca majorările salariale pentru profesorii universitari să fie mai mici, chiar dacă ministerul va primi şase procente din PIB.
Aceasta a apreciat că o majorare cu 50 la sută a salariilor pentru profesorii universitari înseamnă prea mult pentru posibilităţile economice ale României, apreciind ca ar fi rezobabil ca acestea să fie chiar mai mică de 33 la sută. În schimb, pentru celelalte categorii din sistemul educaţiei, creşterea salarială de 33 la sută este sustenabilă, a arătat ministrul Andronescu.
„Suntem într-un an greu. Cred că este normal să găsim o soluţie rezonabilă pentru majorările salariale ale profesorilor universitari", a declarat ministrul Educaţiei la finalul întâlnirii cu sindicatele, citată de Mediafax.
Creşteri salariale, în funcţie de performanţele profesorilor
"Vom acorda creşteri salariale în funcţie de performanţele profesorilor. Am convenit să gândim o salarizare care să fie diferenţiată în funcţie de performanţe. Săptămâna viitoare vom continua discuţiile pentru realizarea contractului colectiv", a afirmat Ecaterina Andronescu.
"De asemenea, am convenit să găsim o solutie pentru a rezolva problemele legate de pensionarii afectaţi de Ordonanţa proaspăt adoptată de Guvern", a mai spus ministrul Educaţiei.
Referitor la salariile profesorilor universitari, Ecaterina Andronescu a menţionat că Ministerul şi sindicatele nu au căzut de acord în legătură cu acestea. "Într-un an complicat financiar trebuie să ne gândim la o soluţie rezonabilă şi să nu ne gândim la creşteri aşa de mari", a explicat ministrul.
Patru ore de discuţii
După ce Guvernul a decis să analizeze în ce măsură se poate mări salariul cadrelor didactice, ministrul Educaţiei i-a chemat astăzi, la ora 12:00, la discuţii pe sindicalişti. Întălnirea s-a încheiat în jurul orei 16:00.
Cele două părţi au analizat în ce măsură pot fi majorate veniturile cu 33% şi respectiv 50% numai pentru profesorii universitari, potrivit RTV.
Legea votată în urmă cu trei luni în Parlament, care prevedea majorarări substanţiale ale lefurilor dascălilor, a atras după ea ordonanţe, greve, şi chiar şi demiterea ministrului Educaţiei.
Profesorii ar fi trebuit să primească salarii mai mari cu 50% de la 1 octombrie, după ce Parlamentul a votat în acest sens o lege iniţiată chiar de actualul ministru al Educaţiei.
Dacă sindicatele şi ministerul se vor înţelege asupra unei creşteri a lefurilor cu 33 de procente, un profesor debutant ar urma să primească cu 260 de lei mai mult la salariu. De asemenea, dascălii care au o vechime de peste 40 de ani vor avea un salariu cu 600 de lei mai mare.
În prezent, salariile profesorilor sunt:
- un profesor debutant are un salariu de 1.134 lei
- un dascăl de gradul I câştigă, în funcţie de vechime, 1.416 lei (10-14 ani), 1.892 lei (25-30 ani) şi 2.196 lei (peste 40 de ani).
- un profesor cu grad didactic II şi vechime de 6-10 ani are un salariu de 1.212 lei, iar dacă are o vechime de peste 40 ani câştigă 1.828 lei.
- salariul minim de încadrare al unui preparator debutant este de 1.298 lei. Pentru un preparator cu vechime cuprinsă între 6-10 ani, venitul este de 1.524 lei.
- salariul minim de încadrare al unui asistent universitar debutant este de 1.414 lei. Pentru un asistent universitar cu vechime cuprinsă între 6-10 ani, salariul de încadrare este de 1.460 lei.
Majorarea lefurilor s-ar putea amâna
Într-o emisiune de sâmbătă de la Antena 3, Ecaterina Andronescu a spus că nu exclude posibilitatea amânării creşterii salariale pentru profesorii universitari, iar pentru celelalte categorii de cadre didactice menţionează impunerea unor criterii de performanţă care să stea la baza majorării remuneraţiei.
"Pentru învăţământ va trebui să adăugăm nişte lucruri, criteriile de performanţă pentru care liderii de sindicat au semnat şi care justifică aceste măriri salariale. Adică, aceste criterii sunt lucruri care trebuie să fie îndeplinite pentru acordarea acestor creşteri salariale", a precizat ministrul Educaţiei.
Salariile profesorilor, mărul discordiei
Evz.ro a urmărit, de la sfârşitul lunii septembrie a anului trecut, traseul legii care a devenit principalul motiv de dispută între bugetari şi guvernanţi.
Vă prezentăm, în continuare, principalele evenimente legate de acest subiect.
30 Septembrie - deputaţii au votat în unanimitate legea care mărea salariile profesorilor cu 50%.
La mai puţin de o săptămână de la votul din Parlament, Guvernul a contestat legea la Curtea Constituţională.
7 Octombrie - premierul Călin Popescu-Tăriceanu l-a demis pe ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, cel care votase pentru creşterile salariale din învăţământ, şi l-a înlocuit cu Anton Anton.
15 Octombrie - Curtea Constituţională le-a dat câştig de cauză profesorilor. Chiar în ziua în care sindicaliştii protestau în stradă, legea a fost declarată constituţională.
28 Octombrie - Guvernul a dat o Ordonanţă de Urgenţă prin care a amânat pînă la 1 aprilie măririrea salariilor din învăţământ.
4 Noiembrie - Ordonanţa de Urgenţă de amânare a majorării salariilor a fost respinsă şi de comisia de educaţie din Senat.
7 Noiembrie - Avocatul Poporului a contestat la Curtea Constituţională ordonanţa Guvernului prin care majorările salariale pentru profesori erau amânate până la 1 aprilie, anul viitor.
10 Noiembrie - profesorii au intrat în grevă de avertisment, timp de două ore.
Am fost prezenţi şi la manifestaţia organizată în faţa Parlamentului, acolo unde profesorii au vorbit despre situaţia lor.
ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 16:39
Citiţi şi "Elevii se întorc la şcoală, profesorii la negocieri"!