Atunci când decizi să iei un credit îți faci toate calculele pe moment, astfel încât să te asiguri că poți suporta cheltuiala ratei lunare. Se întâmplă totuși să apară și probleme financiare neprevăzute, care să-ți dea peste cap modul în care obișnuiai să-ți gestionezi banii. În momente de genul acesta, refinanțarea unui credit de nevoi personale este o varianta de luat în calcul.
Refinanțarea pentru un credit bancar sau de tip IFN presupune renegocierea termenilor de plată și a condițiilor de rambursare stabilite inițial prin contractul de finanțare încheiat. Poți cere refinanțare și dacă ai mai multe împrumuturi și te afli în impas, adică riști să nu mai poți achita ratele la timp. E important să știi ca fiecare creditor are propriile politici în ceea ce privește acest proces, motiv pentru care este recomandat să ceri mai multe detalii despre asta.
Ce reprezintă refinanțarea unui credit de nevoi personale?
Un credit de nevoi personale este un produs bancar sau nebancar accesat în general online, în condiții simple, doar în baza buletinului și a câtorva documente care să dovedească faptul că înregistrezi un venit lunar. Dacă ai luat deja un împrumut, cel mai probabil știi ce presupune. Ai plătit până acum rata conform graficului de rambursare, însă acum te vezi în imposibilitatea de a mai ține pasul cu data scadentă. Ce este de făcut? Refinanțarea se poate face atât în cazul unui credit IFN luat online, cât și în cazul celor bancare.
Dar ce înseamnă refinanțarea unui credit? Acest proces se traduce printr-o serie de măsuri menite să te ajute să suporți mai ușor plata lunară. De exemplu, prin scăderea ratei și schimbarea termenului de rambursare. Mai exact, rata va fi mai mică și mai accesibilă pentru tine, dar perioada în care trebuie să achiți creditul va crește. Cu cât creditul este acordat pe un interval de timp mai lung, cu atât rata este mai mică. De asemenea, poți să beneficiezi prin refinanțare de o perioadă de grație de la plata dobânzii, ce poate fi de câteva luni, până când reușești să te redresezi financiar. Renegocierea termenilor de plată inițiali este posibilă și dacă ai mai mult de un credit de nevoi personale.
Care sunt avantajele refinanțării creditului de nevoi personale?
Printre avantaje se numără varianta de a amâna plata ratelor sau de a prelungi perioadele de rambursare. În situația în care vrei să apelezi la refinanțarea unui credit IFN, instituția nebancară te poate ajuta cu o perioadă de grație în care sa plătești doar dobânda. Sau îți poate prelungi cu câteva luni termenul de achitare a împrumutului, reducând astfel rata lunară. Calculele se vor face în mod personalizat, în funcție de cât îți permiți să plătești. Creditorul va căuta soluțiile cele mai potrivite nevoilor tale, astfel încât refinanțarea creditului tău de nevoi personale să te ajute să ieși din impas.
Un alt avantaj al refinanțării este acela că poți cere instituției care ți-a acordat creditul sume suplimentare de bani. În loc să faci un credit nou, soliciți ca cel pe care l-ai încheiat deja să fie refinanțat. Tu vei obține banii necesari, iar aceștia se vor adăuga la rata deja existentă, pe o perioadă de rambursare mai mare.
Care sunt dezavantajele refinanțării creditului de nevoi personale?
Refinanțarea unui credit de nevoi personale vine și cu dezavantaje, motiv pentru care e bine să știi cum și ce să alegi. În cazul băncilor, acordarea unor facilități poate înseamna costuri mai mari pe termen lung, în special sub formă de comisioane de administrare. Există și posibilitatea să ți se ceară garanții, giranți sau să fii condiționat de încheierea unei polițe de asigurare pentru suma împrumutată. Dacă soliciți refinanțarea creditului IFN luat online, s-ar putea să te confrunți cu dezavantajul dat de intervalul limitat de rambursare. În general, instituțiile nebancare oferă împrumuturi de nevoi personale pe perioade mai mici. Totuși, pentru a găsi soluția potrivită pentru tine cel mai bine este să contactezi creditorul, care îți va explica ce variante ai în această situație.
Refinanțarea unui credit de nevoi personale este posibilă și devine o soluție eficientă în momentele de criză. Cere instituției care ți-a acordat creditul detalii despre acest proces și alege variantele care corespund cel mai bine nevoilor tale, astfel încât să reușești să te redresezi cât mai rapid din punct de vedere financiar.