Evenimentul Zilei > International > Este oficial! Premierul şi-a anunţat intenţia de a demisiona
Este oficial! Premierul şi-a anunţat intenţia de a demisiona

Este oficial! Premierul şi-a anunţat intenţia de a demisiona

Premierul italian Giuseppe Conte și-a anunțat astăzi intenția de a demisiona după dezbaterea parlamentară în urma declarației sale la Senat unde a ținut un discurs foarte dur împotriva lui Matteo Salvini.
Întrerup aici această experiență a guvernării. Intenționez să închei acest pasaj instituțional într-un mod coerent. Voi merge să-l văd pe președintele Republicii pentru a-mi depune demisia”, a declarat Giuseppe Conte.
„Alegerile Ligii mă obligă să pun capăt guvernării” „Voi asculta cu atenție toate discursurile care vor urma, dar vreau să finalizez acest pas instituțional. Voi merge la Președintele Republicii pentru a comunica întreruperea acestei experiențe de guvernare”, a declarat premierul  Conte în Senat.
Conte are două opțiuni: fie să aștepte eventualul vot al unei moțiuni de cenzură împotriva guvernului său, fie să demisioneze direct. Mingea va trece apoi în tabăra președintelui Sergio Mattarella, care va ține consultările câteva zile pentru a explora posibilitatea unei noi majorități guvernamentale și a alege o personalitate care să o conducă.
Totul a plecat de la Matteo Salvini care s-a gândit că poate miza pe efectul surpriză: pe slăbirea M5S a lui  Luigi Di Maio și pe sondajele care îl dădeau între 36/38%, opus procentelor din 2018, când M5S avea 32%, 15/16% astăzi, iar Liga Nord 17%.
Dar, declanșând „cea mai nebunească criză din lume”, sunt cuvintele folosite de La Stampa, guvernul nu a ținut cont de inerția sistemului italian unde majoritățile se „nasc și mor” în Parlament.
O primă propunere pentru o alianță a venit, spre surprinderea tuturor, de la fostul șef al guvernului, Matteo Renzi. Renzi a propus o reconciliere și a lansat ideea unui guvern „instituțional” cu Partidul Democrat (PD, centru stânga) și M5S.   Între timp Salvini este bine, se bucură de soare de mare şi de popularitatea crescândă… titrează cnews.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: