UNDĂ DE ŞOC: Fondurile europene destinate României au fost ÎNGHEŢATE

UNDĂ DE ŞOC: Fondurile europene destinate României au fost ÎNGHEŢATE

Finanţarea României prin fonduri structurale de la UE se află în impas, plăţile în cadrul a şase programe sectorale fiind blocate de la începutul lunii august, arată datele oficiale de pe site-ul Autorităţii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS). Guvernul a confirmat această situaţie, dar susţine că ea a fost convenită cu Comisia Europeană încă din decembrie 2011.

UPDATE 14.23: Guvernul a răspuns unei întrebări adresate de Evenimentul Zilei, arătând că "trimiterea la Comisia Europeană a cererilor de rambursare pentru plăţile efectuate de partea română către beneficiari este întreruptă de la începutul lunii iulie 2012, aşa cum s-a convenit cu Comisia Europeană în decembrie 2011". Potrivit informaţiei provenite de la biroul de presă, "s-a stabilit" ca după primul semestru al anului 2012, Comisia Europeană să efectueze un audit pentru a constata dacă deficienţele au fost remediate. "În funcţie de rezultatul auditului, Comisia va decide continuarea rambursărilor sau întreruperea/suspendarea plăţilor", susţine Executivul. În plus, în curând vor începe negocierile între România şi Comisia Europeană cu privire la "corecţiile" care vor fi aplicate, urmare a deficienţelor în efectuarea achizţiilor publice. UPDATE 13.40: Întrebarea-cheie este dacă Guvernul USL va asigura totuşi plăţile pe decontarea proiectelor aflate în derulare, cât timp Bruxelles menţine sistarea plăţilor. România a mai trecut prin experienţa unor embargouri pe fonduri europene, care au durat între 4 şi 6 luni, în general. În urmă cu doi ani, Guvernul Boc şi-a asumat continuarea plăţilor din bugetul de stat, urmând a-şi recupera banii de la Bruxelles, odată cu deblocarea decontărilor. Acum întrebarea este dacă Guvernul Ponta va face la fel. Până la această oră, niciun reprezentant al Guvernului nu a comunicat nimic oficial pe acest subiect. Programele operaţionale blocate, contractate deja de Autorităţile în Management (deci proiecte aprobate sau aflate deja în derulare), valorează în total 15 miliarde de euro, bani ce trebuiau acordaţi până la sfârşitul anului 2013. În acest moment, suma este îngheţată.

UPDATE 12.20: Potrivit datelor oficiale, publicate pe site-ul Autorităţii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS), în luna august nu s-au făcut nici un fel de plăţi de la Uniunea Europeană pentru şase programe operaţionale, din şapte: mediu, transport, dezvoltare regională, creşterea competitivităţii economice, dezvoltarea resurselor umane şi asistenţă tehnică. Singurul program unde s-a înregistrat un progres în derularea plăţilor este cel destinat dezvoltării capacităţii administrative. Datele ACIS arată că încă din iulie nu s-au mai făcut plăţi pentru programele de creştere a competitivităţii şi resurse umane. În iunie, situaţia a fost şi mai proastă: s-au încasat bani doar pe proiectele de la mediu şi dezvoltare regională. Alocările UE, pentru perioada 2007-2013, pentru cele şase programe blocate sunt de circa 19 miliarde de euro. Până acum, UE a decontat puţin peste 1,8 miliarde de euro. Ultima actualizare a plăţilor de la UE, de pe site-ul ministerului Afacerilor Europene, arată că între 31 august şi 7 septembrie, UE nu a decontat nici un euro către România, pentru programele operaţionale, plăţile "intermediare" reprezentând 9,69% din suma totală alocată.  Informaţia privind blocarea fondurilor europene destinate României pe aceste şase programe sectoriale a fost publicată în această dimineaţă de jurnaliştii de la "Adevărul".

Ne puteți urmări și pe Google News