Persoanele care au primit ajutoare financiare în 2021, în contextul pandemiei de coronavirus, trebuie să le declare la fisc și să-și achite taxele aferente. Aceste persoane care au beneficiat de ajutoate de la stat trebuie să completeze formularul 212 și să-și plătească taxele către ANAF până în data de 25 mai.
Autoritățile române au decis, în anul 2021, să plătească mai multe ajutoare financiare persoanelor care au avut probleme din cauza pandemiei de coronavirus. Acum, fiecare cetățean care a beneficiat de acest sprijin are obligația să-și plătească taxele către ANAF. Astfel, în primul rând este obligatoriu ca persoanele aflate în această situație trebuie declarate prin formularul 212. Ulterior, până pe 25 mai, este nevoie ca persoanele respective să-și achite taxele aferente și contribuțiile la stat, după cum arată publicația Capital.ro.
Drept urmare, beneficiarii de ajutoare trebuie să calculeze, să declare și să achite impozitul pe venit și contribuțiile sociale pentru fondurile de pensii și sănătate.
Declararea acestor indemnizații de pandemie încasate în 2021 și a taxelor aferente trebuie realizată prin intermediul formularului 212 (n. red. declarația unică) până în ziua de 25 mai. Tot până la această dată trebuie plătite și taxele aferente.
Cele trei tipuri de indemnizații plătite de stat
În anul 2021, autoritățile au plătit persoanelor aflate în dificultate trei tipuri de indemnizații financiare în contextul generat de pandemie. Prima a fost indemnizația pentru activitate întreruptă, ce a putut fi cerută și încasată în intervalul ianuarie – iunie 2021, în baza Ordonanței de urgență a Guvernului 30/2020.
A doua indemnizație a fost cea pentru activitate/venituri reduse, ce a putut fi cerută și încasată în intervalul ianuarie – decembrie 2021, în baza Ordonanței de urgență a Guvernului 132/2020.
A treia indemnizație a fost cea pentru activitate întreruptă, ce a putut fi cerută și încasată în intervalul octombrie – decembrie 2021, în baza Ordonanței de urgență a Guvernului 111/2021.
Câte persoane au beneficiat de ajutoare de stat
Trebuie menționat că sumele se calculează separat de veniturile obținute din activități economice, indiferent de ajutor sau cuantumul sumelor încasate de la stat. Profesioniștii datorează impozit pe venit și contribuții la pensii și sănătate pentru ele.
În intervalul ianuarie – iunie 2021 au fost înregistrate peste 11.000 de persoane care au încasat indemnizația de pandemie stabilită prin OUG 30/2020. Aceste statistici au fost realizate și transmise de către Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială.
De asemenea, peste 40.000 de persoane au încasat o indemnizație de pandemie stabilită prin OUG 132/2020 pe tot parcursul anului 2021. În intervalul octombrie – decembrie 2021 au fost peste 900 de persoane care au încasat indemnizația de pandemie stabilită prin OUG 111/2021.