Interesul fermierilor români pentru produsele ecologie începe să crească în ultima perioadă. Iată ce trebuie să facă, urgent, toți cei care vor să se alinieze la noua metodă de producție.
Fermierii din România care practică agricultură ecologică mai au aproximativ două săptămâni pentru a se înscrie în registrele Direcțiilor Județene. Data stabilită anual de Ministerul Agriculturii este 16 mai, iar interesul pentru produse ecologice este în creștere.
Mișcarea pe care trebuie să o facă fermierii din România
Societatea noastră are în proprietate 24 de hectare, din care, pe o suprafață de aproximativ 1,7 hectare, avem spații protejate unde pe tot parcursul anului producem legume. Acestea sunt prezente pe rafturile celor mai mari retaileri din România. Societatea a înființat cinci hectare de cireși tot în sistem ecologic. Motive pentru care oamenii ar trebui să se orienteze către produsele ecologice ar fi că ele sunt constant verificate de către organisme recunoscute la nivel european, conform Radio România Actualități.
Petra Ochișor, director Direcția pentru Agricultură Giurgiu, a explicat. „Agricultura ecologică în județul Giurgiu prezintă un interes deosebit din partea celor care au fost înscriși anul trecut, dar și pentru noi producători. Facem încă o dată precizarea că termenul limită de înscriere în agricultură ecologică este 16 mai.”
În 2021, în registrele Direcției pentru Agricultură Giurgiu au fost înscriși 51 de operatori în agricultura ecologic, conform Radio România Actualităţi.
Altfel,. Comisia Europeană și-a propus să reducă, pe termen lung, producția agricolă totală, prin promovarea agriculturii organice. Totuși, această practică este aproape străină românilor, obișnuiți cu metodele convenționale de a cultiva pământurile.
Perioada pandemiei a schimbat felul în care se comportă consumatorii, asta pentru că unii dintre ei au început să achiziționeze tot mai multe produse organice sau bio, din dorința de a-și prezerva sănătatea organismului.
România este totuși, la nivel UE, statul cu cel mai mare număr de ferme care nu practică agricultură organică. Una dintre explicații rezidă în faptul că terenurile unde cresc animale sunt reduse, în vreme ce numărul crescătorilor este foarte mare.
Un total de 3,4 milioane de ferme din România nu se ocupă deloc cu agricultură organică, acestea însumând o suprafață de 12,3 milioane de hectare. În același timp 1.750 de ferme se ocupă și cu agricultură organică, iar suprafață totală în acest caz este de 113.000 de hectare, și doar 630 de ferme se ocupă exclusiv cu agricultură organică, pe o suprafață de 47.000 de hectare, conform Infofinanciar.ro.