Recensământul Populației este o obligație a fiecărui cetățean pentru cumunitatea în care trăiește, așa că trebuie să participăm. În cazul în care se refuză furnizarea datelor, românii riscă să primească amenzi de până la 3.000 de lei. Sancționați vor fi și cei care oferă informații incomplete sau greșite.
Au mai rămas doar două zile din prima etapă a Recensământului 2022. Românii se pot autorecenza prin completarea formularului online până pe 15 mai, inclusiv. Cei care refuză să furnizeze informații sau oferă date incomplete vor fi sancționați potrivit legii. Articolul 54, alineatul (2) din OUG, prezintă cele trei situații în care românii pot fi amendați.
Recensământul este o cercetare care se efectuează la nivel de țară. El are ca scop evidența populației, iar participarea este o îndatorire față de comunitatea în care trăim.
“Participarea la recensământ este o îndatorire cetățenească pe care o îndeplinim fiecare pentru comunitatea în care trăim, deoarece cu toții ne dorim un viitor mai bun pentru noi și generațiile următoare”, potrivit recensamantromaia.ro.
Cele trei situații prevăzute de lege în care cetățenii pot fi amendați:
1. Cetățenii refuză să ofere datele personale.
2. Răspunsurile oferite de cetățeni sunt incomplete.
3. Răspunsurile oferite de cetățeni sunt greșite.
Pentru oricare dintre aceste trei situații, românii riscă amenzi usturătoare, cuprinse între 1.000 și 3.000 de lei. Sancționați vor fi și recenzorii care folosesc datele personale în alte scopuri decât ce prevede recensământul. Aceștia riscă amenzi între 1.500 și 5.000 de lei.
Datele personale oferite la Recensământ 2022 sunt confidențiale
Institutul Național de Statistică (INS) asigură cetățenii că toate datele personale furnizate pentru recensământ sunt “stocate și utilizate conform celor mai bune practici europene de siguranță și confidențialitate.”
„Atât în cazul autorecenzării on-line, inclusiv a celei (autorecenzării) asistate, cât și în cazul înregistrării datelor în formularul electronic prin interviu efectuat de un recenzor, CNP-ul este criptat imediat ce intră în sistem (pe platforma de autorecenzare sau pe tableta electronică), iar stocarea în baza de date RPL2021 se face utilizând un identificator statistic (rezultat prin aplicarea unui algoritm de criptare asupra CNP).”, precizează INS.
Completarea chestionarului online. Atenție la informațiile trecute la locul nașterii
Au mai rămas doar trei zile din prima etapă a Recensământului 2022. Românii care completează chestionarul online trebuie să fie atenți la modul în care completează anumite rubrici. Autoritățile au făcut precizări cu privire la informațiile ce trebuie completate la locul nașterii. Potrivit INS, mulți români au completat greșit această rubrică, trecând localitatea unde se află maternitatea. Pentru „locul nașterii” se ia în considerare locul de reședință al mamei în momentul în care a născut.
„La <la locul nașterii: vei lua în considerare locul de reședință al mamei la momentul nașterii tale și nu localitatea unde se afla maternitatea, dacă acestea sunt diferite. Mai exact, dacă mama persoanei recenzate locuia în Ploiești, dar nașterea a avut loc într-o maternitate din București, atunci locul nașterii va fi considerat Ploiești.
Atunci când locul nașterii nu mai corespunde cu reședința ta actuală și se află în altă localitate din țară, nu uita să completezi și câmpul privind Localitatea componentă sau Satul, altfel nu se deschid întrebările următoare și nu se validează chestionarul.
Completarea chestionarului de recensământ se face ușor dacă întrebările și informațiile ajutătoare din dreptul lor sunt citite cu atenție. De aceea, e util să îți aloci recensământului un timp în care te poți concentra”, transmite INS.
Recensământ 2022. Ce obligații au românii plecați în străinătate
Formularul de recensământ nu trebuie completat doar de românii care locuiesc pe teritoriul României, ci și de cei care au plecat în străinătate în ultimul an calendaristic. La completarea chestionarului online, trebuie să se țină cont de adresa de reședință și nu de cea din buletin, dacă cele două diferă.
„Persoanele care locuiesc în străinătate trebuie să se autorecenzeze doar dacă au plecat din țară de mai puțin de 12 luni, dacă sunt absente pe o perioadă mai scurtă de 12 luni. Dacă sunt plecate din țară pe o perioadă mai lungă, nu trebuie să se autorecenzeze”, a declarat Bogdan Drăghia, purtător de cuvânt Recensământ 2022.