Este nevoie de un Muzeu al Comunismului

Preşedintele executiv al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Radu Preda, a declarat astăză, la Sâmbăta de Sus, că este nevoie de un muzeu al comunismului, pentru ca generaţiile viitoare să nu uite.

La Sâmbăta de Sus se desfăşoară cea de a X-a ediţie a Simpozionului Internaţional „După 25 de ani. Evaluări şi reevaluări istoriografice privind comunismul”, în cadrul Academiei „Brâncoveanu”.  Radu Preda a susţinut că România are nevoie de un muzeu al comunismului, „un spaţiu de care este nevoie atât pentru cei care au trăit coşmarul totalitar, dar şi pentru generaţiilor viitoare”, informează www.agerpres.ro.

 „Suntem la 25 de ani de la căderea simbolică a comunismului politic. Este o perioadă pentru unii poate prea lungă, pentru alţii poate prea scurtă, oricum, în orice altă ţară est europeană care a trecut printr-un experiment de asemenea anvergură şi cruzime există o inerţie a istoriei pe care nu ne-am dori-o să fie atât de lungă, dar există. De aceea, de abia acum putem să reluăm discuţia, de altfel permanentă în ultimii ani, legată de un viitor Muzeu al Comunismului, sau în general despre cum se vede azi, după ce avem acces la arhive, nu la toate, dar la o parte dintre ele, cum se vede azi România, dar nu numai perioada comunistă. (...) Iată, noi, în curând vom marca un secol, primul secol de la întregirea României, dar în istoriografia curentă, acest prim secol are peste jumătate din perioada sa sub semnul întrebării. Şi de aceea este foarte important ca acest capitol al comunismului să fie istoriografic bine prelucrat tocmai pentru a avea o naraţiune istoriografică comună care să ne permită să explicăm ce s-a întâmplat în ultimul secol în România”, a afirmat Preda.

Conform acestuia, miza simpozionului este, prin organizarea în acelaşi timp şi a Şcolii de vară, să se transmită tinerilor faptul că „tema comunismului îi priveşte şi pe ei, că nu este fundamental legată doar de trecut, şi face parte, oricât de surprinzător ar fi, din bagajul cu care ei vor călători în viitor”.

Radu Preda a precizat, totodată, că, pentru realizarea unui asemenea muzeu ar fi nevoie „de o suplimentare nu foarte mare a bugetului”, pentru a se angaja câteva persoane care să se ocupe doar de această temă, urmând ca, într-o perioadă nu foarte îndelungată, să se identifice un spaţiu pentru a fi amenajat şi apoi pus în circuitul turistic.

La simpozionul internaţional de la Sâmbăta de Sus, care se desfăşoară în perioada 9-10 iulie, participă istorici, cercetători, cadre universitare din România, Ungaria, Bulgaria, Republica Moldova şi Polonia.