Este momentul să spunem WC-urilor: La Mulți Ani!

Sloganul zilei de 19 noiembrie 2019, când se marchează Ziua mondială a toaletei-WC este "Să nu lăsăm pe nimeni în urmă".

Ziua mondială a toaletei-WC, cu scopul de a atrage atenţia asupra faptului că circa 4,5 miliarde de oameni de pe glob trăiesc fără acces la condiţii sigure de salubritate (WC-uri), în ciuda dreptului recunoscut la apă şi igienă.

Ziua de 19 noiembrie a fost desemnată de ONU ca Ziua mondială a toaletei, în iulie 2013, prin Rezoluţia "Igienă pentru toţi".

"O toaletă nu este doar o toaletă. Este salvatoare de vieţi, un protector al demnităţii şi un creator de oportunităţi (...) Oricine eşti, oriunde te-ai afla, salubritatea este dreptul tău uman", este mesajul transmis pe site-ul dedicat zilei, https://www.worldtoiletday.info.

Statisticile alarmante atrag atenţia asupra faptului că cei care trăiesc fără servicii de salubritate sigure se confruntă adesea cu multe forme de discriminare. Acest neajuns poate fi depăşit în timp prin accesarea şi gestionarea serviciilor de salubritate sau prin îmbunătăţirea instalaţiilor actuale.

La nivel mondial, suntem departe de a atinge obiectivul de dezvoltare durabilă al ONU (ODD 6), care garantează accesul tuturor la apă şi canalizare şi asigurarea unui management durabil pentru resursele de apă, scrie site-ul https://www.un.org/.

În prezent, 4,5 miliarde de oameni trăiesc fără toalete şi 892 de milioane de persoane îşi fac nevoile în aer liber. Impactul unei astfel de expuneri la materiile fecale umane are efecte devastatoare asupra sănătăţii publice, condiţiilor de viaţă şi de muncă, nutriţiei, educaţiei şi productivităţii economice mondiale, atrage atenţia ONU. Astfel, Organizaţia Naţiunilor Unite îşi propune, prin Obiectivul de dezvoltare durabilă numărul 6 (ODD 6) să garanteze ca până în 2030 nimeni să nu îşi mai facă nevoile în aer liber şi toţi să aibă acces la toalete şi canalizare. Dacă acest obiectiv nu este atins, întreaga Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă este compromis.