Focarul de coronavirus se dovedește a fi calul troian care justifică o supraveghere digitală crescută prin intermediul smartphone-urilor noastre.
În întreaga lume, începând cu China - originea suspectată a focarului Covid-19 - guvernele sporesc supravegherea cetățenilor folosind smartphone-urile lor. Tendința apare brusc: în China, cetățenii cer acum permisiunea unei aplicații de smartphone pentru a călători în țară și pe plan internațional. Cererea este AliPay, filiala financiară controlată de Jack Ma, co-fondatorul Alibaba Group Holding Ltd., și WeChat Tencent Holdings Ltd. Cetățenii necesită acum un cod de sănătate pentru a călători, notează Yahoo News.
China nu este singura țară care se orientează către smartphone-uri pentru a-și monitoriza cetățenii. Israelul și Polonia și-au pus în aplicare propriul spionaj pentru a monitoriza pe cei suspectați sau confirmați că sunt infectați cu virusul COVID-19, a informat Daily Mail.
Singapore a cerut cetățenilor să descarce o aplicație care folosește Bluetooth pentru a urmări dacă au fost aproape de cineva diagnosticat cu noul virus. Şi Taiwan a introdus „garduri electronice” care avertizează poliția în cazul în care pacienții suspectați își părăsesc casele.
Între timp, în SUA , așa cum arată raportatele publicate de Washington Post, smartphone-urile sunt utilizate de o varietate de companii pentru a „culege“ datele de utilizator. Dincolo de asta, industria de telefonie mobilă discută modul de monitorizare a răspândirii COVID-19. Dacă acest lucru nu este suficient, după cum a raportat acest autor pentru The Mind Unleashed , guvernul vrea să colaboreze cu marii giganti de tehnologie socială precum Google, Facebook și alții, pentru a urmări răspândirea COVID-19 prin telefoanele noastre mobile.
Un nou indice arată creșterea statului poliției de către Top10VPN, un grup Digital Rights. Top10VPN listează un număr de 15 țări care au început deja măsuri de urmărire a telefoanelor pacienților cu coronavirus, de la date agregate anonimizate pentru a monitoriza circulația persoanelor, până la urmărirea pacienților suspectați individual și a contactelor acestora, cunoscute sub numele de „urmărirea contactelor”.
Acesta nu este singurul caz, notează zerohedge, o companie numită Unacast care colectează și analizează datele despre locația GPS a lansat o aplicaţie care monitorizează persoanele care respectă regulile de deplasare.
Ce este şi mai grav că aceste măsuri puse în aplicare acum vor rămâne probabil mult după ce pandemia se va opri. Acesta este efectul etern pe care COVID-19 îl va avea asupra societății noastre să rămânem monitorizaţi pe tot restul vieţii.