„Feminismul nu înseamnă pretenția la un tratament preferențial și nici apologia falsei similitudini dintre femei și bărbați, ci reparația unor nedreptăți ancestrale”. – Ema Prisca (din eseul „Omletă de șireturi”).
Curtea Veche Publishing anunță lansarea volumului de eseuri „Ea: perspective feministe asupra societății românești”, coordonat de Oana Zamfirache. Cartea aduce în prim-plan provocările pe care le înfruntă conștiința feministă în societatea românească actuală.
România, anul 2018. Din ce culori se compune imaginea femeii după mai bine de o sută de ani de feminism? Accesul femeilor la educație și dreptul la vot sunt teme comune, ele au libertatea de a-și alege singure propriul drum, iar egalitatea de șanse este pe buzele tuturor. Dar cum stau lucrurile când ne mutăm din teorie în practică? Ce a reușit feminismul să schimbe la locurile de joacă sau în manualele școlare ale femeilor și bărbaților de mâine, în relația de cuplu, în tramvai, în artă sau în legislație?
Câte întrebări, atâtea mărturisiri se regăsesc în paginile volumului „Ea: perspective feministe asupra societății românești”, voci feminine foarte diferite care caută răspunsuri despre firesc, despre inerție și despre câtă nevoie mai este astăzi ca fiicele să fie neascultătoare. „Prin volumul de față ne-am propus să aducem laolaltă voci feminine cât mai diverse din spațiul cultural românesc [...]. Am încercat să aducem împreună femei diferite ca formare, preocupări, interese și viziune, care să pună reflectorul pe acest concept, iar rezultatul a fost un caleidoscop de teme. [...] Vorbim despre cum să ajungi să descoperi feminismul în singurătate, prin lectură, pentru ca apoi să ți se impună necesitatea de a-l practica în comunitate”, spune în prefață Oana Zamfirache, coordonatoarea volumului.
Acesta este un volum necesar în România de astăzi, care își propune să coboare feminismul din mediile academice în stradă și să demonstreze că nu este un subiect de nișă. Iar acest lucru este evident pe măsură ce îl citim și înțelegem actualitatea laitmotivelor discutate: violența de gen, discriminarea în toate formele ei, limitările economice și sociale care planează asupra femeilor, modelele culturale și educaționale care nu evaluează critic inegalitatea de gen. Cartea adună texte scrise în premieră de: Ilinca Neagu, Laura Sandu, Andreea Molocea, Liliana Popescu, Alexandra Bădicioiu Matei, Alina Purcaru, Sandra Ecobescu, Mihaela Michailov, Laura Ionescu, Andreea Bragă, Medeea Iancu, Oana Zamfirache, Oana Maria Zaharia, Anamaria Pravicencu, Ema Prisca, Miruna Pantel, Oana Băluță.