Mulți oameni sunt îngrijorați de creșterea nivelului de CO2 în atmosferă. Mai mult decât atât, presiunea pusă pe seama acestui subiect amplifică îngrijorările. Dar este important să înțelegem dacă există cu adevărat o problemă.
David Craig, autorul cărții „Nu există criză climatică”, ne explică ce înseamnă CO2 în contextul în care există o panică totală în rândul alarmiștilor climatici. „CO2 este ceea ce se numește „urme de gaz”. Există atât de puțin CO2 în atmosferă încât trebuie măsurat în „părți pe milion” (ppm). Cea mai mare parte a atmosferei (99%) este formată din azot (78%) și oxigen (21%). Apoi vine CO2 (0,04%) și cantități aproape neglijabile de neon, heliu, metan și kripton.”
CO2 și temerile catastrofiștilor climatici
David Craig oferă și câteva exemple pentru a înțelege mai bine situația. „Pentru a încerca să ilustrăm cât de puțin CO2 există de fapt în atmosferă, am putea lua două stadioane cunoscute. Adică, stadionul Michigan din S.U.A., cu 107600 de locuri și stadionul Wembley din Marea Britanie cu 90000 de locuri. Dacă capacitatea totală a fiecărui stadion ar reprezenta atmosfera, atunci nivelul preindustrial de CO2 de aproximativ 280 ppm ar reprezenta doar 30 de locuri în stadionul Michigan și 25 de locuri în stadionul Wembley. Măsurătorile au arătat că CO2 a crescut de la 280 ppm la aproximativ 417 ppm în ultimii 140 de ani. Aceasta este o creștere semnificativă de 49%.
Dar, deoarece CO2 este doar o „urmă de gaz”, creșterea ar însemna adăugarea a doar 15 locuri suplimentare pe stadionul din Michigan pe o perioadă de 140 de ani (aproximativ un loc la fiecare 10 ani) și doar 12 locuri pe Wembley. Cu toate acestea, suntem instruiți de elitele noastre politice, științifice și media să credem că această cantitate mică de CO2 crescută de la 0,028% la 0,042% va provoca schimbări catastrofale în clima noastră și dispariția rasei umane.”
Din păcate, majoritatea diagramelor sugerează că CO2 este principalul caz cu efect de seră. Însă, David Craig subliniază faptul că CO2 reprezintă doar 6%. De fapt, vaporii de apă reprezintă cel puțin 90% din gazele cu efect de seră ale Pământului.
În plus, el adaugă: „În ciuda faptului că vaporii de apă sunt de departe cel mai abundent gaz cu efect de seră, rareori auziți catastrofiștii climatici menționând acest lucru și cerând să-l reducem. reducem. Acest lucru se datorează probabil, după cum explică IPCC – faptului că “activitățile umane au doar o mică influență directă asupra cantității de vapori de apă din atmosferă”.
Cum acționează vaporii de apă
Și aici, David Craig are o explicație. Pe măsură ce Pământul se încălzește, mai mulți vapori de apă sunt eliberați din oceane.
Vaporii de apă, care constituie până la 90% din gazele cu efect de seră, pot acționa ca o forță a încălzirii exact în modul în care catastrofiștii susțin că Co2 crește încălzirea. De fapt, deoarece în atmosferă există de aproximativ 15 ori mai mulți vapori de apă decât CO2, dacă există un efect de seră, este mai probabil ca creșterea vaporilor de apă să fie cauza principală. Un raționalist al climei ar putea fi tentat să se întrebe de ce aparent alarmiștii climatici nu consideră niciodată că această creștere a celui mai abundent gaz cu efect de seră din lume este probabil cauza principală evidentă a creșterii temperaturilor globale.”
Surprinzător este faptul că atât nivelurile atmosferice de CO2, cât și temperatura Pământului sunt acum aproape de niveluri scăzute record. Pentru o mare parte din istoria Pământului, temperaturile au fost mai ridicate decât sunt astăzi.
David Craig spune că: „Dacă este o interpretare corectă a științei, atunci ne spune că probabil nu este nevoie să limităm emisiile umane de CO2, nu este nevoie să ne decarbonizăm economiile, nu este nevoie să ne distrugem industriile cheie, nu este nevoie să lăsăm milioane de oameni fără loc de muncă și nici să impozităm combustibilii fosili existenți. Totuși, din câte știu, nimeni nu a ales să menționeze acest lucru.”
Subiectul este mult mai amplu, iar David Craig reușește să atingă mai multe puncte cheie în acest capitol. Dacă v-am făcut curioși și vreți să aflați mai multe, puteți comanda cartea de pe „Editura de carte”.