Esențele tari se țin în sticle mici. Flota Rusă din Marea Neagră știe
- Luciana Popa
- 5 decembrie 2020, 10:13
Flota rusă de la Marea Neagră nu are prea multe nave de război mari. Dar deține o mulțime de platforme mici și sigure, care pot fi un pericol pentru orice adversar, arată NationalInterest.
Se poate spune că Rusia are o Flotă a Mării Negre (BSF) încă din 1783. La acea vreme, Flota imperiului țarist sprijinea campaniile Moscovei împotriva Imperiului Otoman.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Flota s-a luptat cu forțele Axei, care asediau porturile Odessa și Sevastopol, aprovizionând forțele terestre, debarcând marinari sovietici în spatele liniilor germane și evacuând personalul-cheie când cele două porturi.
Astăzi, Flota continuă să asigure flancul maritim sudic al Rusiei, în timp ce susține puterea navală în Mediterană pentru situații precum războiul civil sirian.
Dar pentru că navele rusești trebuie să treacă prin Strâmtoarea Bosfor, controlată de turci, un conflict NATO-Rusia ar limita probabil accesul Flotei la Marea Neagră. De aceea, BSF are puține nave mari pentru operațiuni pe mare și niciun submarin cu propulsie nucleară.
În mod tradițional, baza Flotei ruse s-a aflat în Sevastopol, Ucraina. Când Uniunea Sovietică s-a destrămat, fostele state sovietice au moștenit sistemele militare desfășurate pe teritoriul lor. Dar căpitanii ruși de la Sevastopol au refuzat să predea navele serviciului ucrainean. În cele din urmă, Kievul și Moscova au ajuns la un compromis în care majoritatea navelor a fost păstrată de Rusia, care a închiriat baza din Sevastopol. În februarie 2014, după înlăturarea de la putere a președintelui pro-rus Viktor Ianukovici, Putin a trimis forțele speciale rusești pentru a pune mâna pe peninsula Crimeea. Cu o lovitură de stat, prin care și 12 dintre cele 17 nave ale marinei ucrainene au fost preluate de Moscova.
Nava amiral din Marea Neagră este Moskva, primul dintre cele trei crucișătoare din clasa Slava realizate de Uniunea Sovietică în anii 70. Crucișătorul a fost construit pentru a anihila portavioane folosind șaisprezece rachete Vulkan P-1000. Moskva se mândrește, de asemenea, cu rachete S-300F care pot oferi o umbrelă de apărare antiaeriană.
Fregata din clasa Amiral Grigorovici este purtătoare de armamente de mare precizie, respectiv de rachete de croazieră de tip Kalibr. Nava a participat de mai multe ori la operațiuni împotriva luptătorilor sirieni, din zona de coastă a Siriei. Aceste nave de 4.000 de tone sunt proiectate pentru radar și infraroșu. Flota rusă are nevoie și de două fregate mai vechi, din clasa Krivak și de distrugătorul de rachete Smetlivy, comandat pentru prima dată în 1969.
Corveta din clasa Tarantul. NATO le spune Tarantul, rușii le-au denumit Molniya. Cele zece corvete numite astfel consolidează puterea de foc a Flotei în Brigada 41 rachete. Mai mici decât Moskva,corvetele nu par să impresioneze. Dar fiecare dintre ambarcațiunile de 500 de tone sunt dotate cu opt rachete Moskit P-270, care pot atinge ținte la o viteză de trei ori mai mare decât a sunetului.
Șase submarine din clasa Kilo îmbunătățite (Varshavyankas) au sediul la Novorossiysk, în Brigada 4 Submarine. Un Kilo îmbunătățit este poate unul dintre cele mai sigure submarine diesel-electrice aflate în funcțiune în prezent. Un studiu a constatat că submarinil Kilo-ul îmbunătățit e la fel de eficient ca submarinele îmbunătățite din clasa Los Angeles ale Marinei SUA.