Eşecul negocierilor pe tema schimbărilor climatice de la Cancun va lovi ONU

Eşecul negocierilor pe tema schimbărilor climatice de la Cancun va lovi ONU

La un an după eşecul summitului de la Copenhaga, unde participanţii nu au reuşit să încheie un acord global privind reducerile emisiilor de gaze cu efect de seră, reprezentanţi ai aproape 200 de state şi ai unor organizaţii regionale şi internaţionale şi-au dat întâlnire la Conferinţei ONU de la Cancun, în Mexic.

Timp de 12 zile aceştia vor dezbate problemele globale cauzate de schimbările climatice. Miza rămâne însă ca Statele Unite şi China să accepte calendarul susţinut de ONU în privinţa reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră, notează publicaţia EU Observer. Zeci de mii de victime ale încălzirii globale Asta în condiţiile în care numărul oamenilor ucişi de inundaţii sau secete în ultimul an s-a dublat, potrivit agenţiilor de ajutorare. Iar principala cauza o reprezintă încălzirea globală, potrivit site-ului telegraph.co.uk. Datele oficiale din Marea Britanie arată că 21.000 de oameni au murit de-a lungul anului în dezastre cauzate de vreme, de două ori mai mulţi decât în 2009. Chiar dacă mulţi rămân sceptici când aud de încălzirea globală, anul acesta a crescut şi numărul evenimentelor meteo extreme. Iar un expert britanic al agenţiei Oxfam, Tim Gore, dă ca exemplu inundaţiile din Pakistan şi seceta din Rusia, ambele cauzate, susţine el, de către schimbările climatice. "Situaţia se va înrăutăţi. De aceea avem nevoie, mai mult ca oricând, de consens şi progres la Cancun", a spus acesta, potrivit telegraph.co.uk. Cifrele calculate de Oxfam au fost prezentate, astăzi, în debutul conferinţei, agenţia britanică solicitând deschiderea unui nou "Fond Verde" de cel puţin 100 de miliarde de dolari pe an, pentru a ajuta ţările sărace, în lupta cu natura dezlănţuită, până în 2020. Totuşi, secretartul britanic pe probleme de energie şi schimbări climatice, Chris Huhne consideră că va fi greu să se ajungă la consens la Cancun. "Nu vom obţine genul de angajament pe care ni-l dorim noi la Cancun. Dar oamenii din jurul lumii ne vor urmări şi se aşteaptă ca noi să pregătim terenul pentru un astfel de angajament". Eşecul de la Cancun va afecta puternic ONU "Dacă la Cancun nu se ajunge la nimic sau doar la un rezultat nesemnificativ, procesul ONU va fi în pericol", a declarat săptămâna trecută comisarul european pentru schimbări climatice Connie Hedegaard. Un eşec al negocierilor internaţionale ar însemna astfel un mare pas înapoi, apreciază organizaţiile ecologiste internaţionale. "Un eşec la Cancun ar putea duce la mutarea discuţiilor în forurile G8 sau G20, dar în afara procesului ONU mecanismele de testare a reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră sunt pierdute", a declarat activistul Joris den Blanken, din partea Greenpeace. În opinia sa, Uniunea Europeană trebuie să înceapă construirea unei alianţe în domeniul luptei împotriva schimbărilor climatice care să se poată opune actualei dinamici SUA-China. La rândul său, Bruxelles-ul pare să prefere o abordare "pas cu pas" a negocierilor multilaterale, sperând ca la Cancun să se depăşească cât mai multe diferenţe între poziţiile diverşilor actori internaţionali, pentru ca un acord final să se încheie în Africa de Sud, anul viitor, notează EU Observer. Un domeniu în care blocul comunitar speră să vadă progrese majore este scăderea ritmului defrişărilor la nivel global. Obiectivele Uniunii Europene la Cancun:

  • reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 20% (sau chiar 30%, dacă se ajunge la un acord internaţional în acest sens);
  • reducerea consumului de energie cu 20%, prin creşterea eficienţei energetice;
  • acoperirea a 20% din necesarul energetic prin folosirea surselor regenerabile.