Eșecul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. Zero absorbție din fondurile de coeziune, în primele opt luni
- Iulia Moraru
- 26 septembrie 2024, 16:52
Un raport recent de la Ministerul Finanțelor contrazice afirmațiile lui Adrian Câciu, ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, evidențiind că până la data de 31 august România nu a avut nicio absorbție din fondurile de coeziune alocate prin bugetul UE 2021-2027.
Deși mai sunt doar patru luni, se preconizează că în 2024 vor fi atrași 2,5 miliarde de euro. Acest document detaliază fondurile europene obținute de România de la aderarea la Uniunea Europeană, clasificate pe diverse categorii de programe.
Nicio absorbție din fondurile de coeziune în 2024
„Pentru că există o serie de interpretări sau distorsionări ale realității făcute în cheie electorală, cred că este binevenită o prezentare corectă a trecutului și prezentului în legătură cu absorbția de fonduri europene.
Guvenul Ciolacu a deblocat absorbtia de fonduri europene 2021-2027 și a demarat, cu o viteza de peste zece ori mai mare decât în trecut contractarea și implementarea proiectelor din fonduri structurale și de coeziune din exercițiul financiar 2021-2027”, a scris ministrul Adrian Câciu pe rețelele sociale.
Numai că, în ceea ce privește „Fondurile structurale și de coeziune (FSC)” din perioada 2021-2027, Ministerul Finanțelor nu a raportat vreo rambursare efectuată în intervalul 2021-2023 și nici până la 31 august 2024.
Până acum, România a încasat doar avansuri de 1,4 miliarde de euro dintr-un total de 30,9 miliarde de lei.
Guvernul speră că va primi în acest an peste 3,5 miliarde de euro
Un alt eșec semnificativ se înregistrează în cazul Fondurilor pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit, unde, similar situației anterioare, au fost încasate doar avansuri, fără nicio rambursare.
Ministerul Finanțelor își exprimă speranța că în acest an va reuși să încaseze din fondurile de coeziune 510 milioane de euro dintr-un total disponibil de 5,2 miliarde de euro.
Raportul Ministerului Finanțelor arată că Guvernul anticipa primirea a 3,65 miliarde de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în 2024, însă până acum a încasat doar 288 de milioane de euro, reprezentând un rest de plată din tranșa a II-a.
În postarea sa, Adrian Câciu a declarat că s-au realizat „de la zero plăți la peste 1,4 miliarde de euro” pentru programele de Coeziune.
Totuși, este important de menționat că această sumă reprezintă avansul, care este acordat automat țărilor beneficiare ale acestor fonduri, potrivit defapt.ro.