Feriţi-vă de escrocheria momentului! ŞANTAJIŞTII ŞOFERILOR provoacă acroşaje şi cer despăgubiri. Iată cele mai tari metode

Conducători auto, biciclişti şi pietoni provoacă intenţionat acroşaje pentru a cere apoi bani ca să renunţe la plângerile penale. Mai jos, câteva tehnici intens folosite şi sfaturi care vă pot ajuta să nu deveniţi victime.

1. Prima categorie de accidente provocate intenţionat se produc în intersecţii sau pe marile artere când se trece de pe o bandă pe alta. "Un şofer, care avea prioritate, mi-a făcut semn să intru în faţa lui ca să ies din ambuteiaj. I-am mulţumit. Am intrat pe arteră şi imediat mă trezesc tamponată de acelaşi conducător auto cu un Hyundai. Nu-mi venea să cred, nu ştiam ce s-a întâmplat. Şoferul s-a dat jos din maşină şi a început să ţipe la mine că el avea prioritate", ne povesteşte Corina Tătaru (28 de ani). Timp de câteva minute cei doi s-au certat, moment în care şoferul cu Hyundai a venit cu propunerea. "Îmi dai 3.000 de euro şi nu depun plângere. Repar eu maşina şi tu rămâi şi cu carnetul. Scapi de probleme", susţine Corina. Aceasta a oferit 1.000 de lei a doua zi şoferului cu Hyundai pentru a evita complicaţiile.

În acest caz, vânătorul de accidente se baza pe faptul că Poliţia ridică permisul şoferului care nu acordă corect prioritate. FOTO: Aşa arată unul dintre automobilele reclamate de şoferi că ar fi folosit pentru provocarea unor accidente auto 2. Şantajul cu certificat medical

Cea de-a doua categorie de escrocherii auto cuprinde tot acroşajele rutiere, doar că acum şoferul care vrea să fie lovit face rost şi de un certificat medical că ar fi grav rănit în urma incidentului şi are nevoie de spitalizare. "Am lovit o maşină în partea laterală dreaptă şi i-am îndoit bara, o aripă, i-am spart farul, îndoit capota şi deteriorat airbagurile de la volan şi de la pasagerul din dreapta. Femeia de la volan mi-a răspuns că o doare piciorul şi nimic mai mult. Am sunat imediat la 112 ca să fiu sigur că o să fie bine", povesteşte Adrian Şonic, din Bucureşti.

La două-trei minute a apărut soţul şi fiul şoferiţei. Aceştia au convsersat până a ajuns ambulanţa. Când a venit salvarea, femeia era dintr-o dată în stare iminentă de leşin, o durea gâtul. Medicii i-au pus o proteză şi au dus-o la Spitalul Pantelimon", îşi mai aminteşte bărbatul care nu ştia ce se întâmplă.

Adrian a rămas cu soţul şi fiul victimei. "Putem să ne înţelegem dacă vrei, îmi plăteşti daune la maşina şi pentru soţia mea şi nu mai depun plângere penală la Poliţie, mi-a spus soţul femeii. Mi-a spus că ştie el cum poate să scoată certificat medico-legal pentru soţia sa. Dacă nu-i plătesc vreo 20.000 de lei o să rămân fără permis şi o să am şi dosar penal", ne mai spune acesta. La trei zile, familia şoferiţei a venit cu certificate medico-legal pentru două săptămâni. Speriat de un lung proces în instanţă, Adrian a plătit în mai multe rate 12.000 de lei.

Şi de această dată, escrocii se bazează pe insufienţa legii care precizează că "în cazul unui accident rutier acţiunea penală se pune în mişcare la plângere prealabila a persoanei vătămate pentru faptele prevăzute la alin. 1 şi 3 ale art. 184 din Codul penal. Dar, împăcarea părţilor, înlătură răspunderea penală a celui care se face vinovat de producerea accidentului", ne explică avocata Elena Gaibar. Altfel spus, se permite şantajul în cazul unor accidente rutiere provocate cu bună ştiinţă.

3. Când intră motociclistul în tine

A treia categorie cuprinde motocicliştii, cicliştii şi pietonii. Aceştia se implică intenţionat în accidente pentru a cere apoi despăgubiri. "Parcasem maşina şi am deschis portiera. Nu era nimeni în jur. Dintr-o dată a apărut un băiat cu motoscuter care a intrat în portiera mea. A căzut pe asfalt, dar nu avea nimic. I-am spus că îl duc la spital şi că îi pot da vreo 300 de lei cât aveam la mine să se îngrijească, până la urmă eram şi eu vinovat", ne prezintă Marius Fluture.

"A doua zi, am fost sunat de accidentat şi mi-a spus că şi-a luat certificat medico-legal şi că are nevoie de internare. Dacă îi dau 10.000 de lei va renunţa la orice plângere", mai adaugă acesta. SFAT Răspundeţi cu reclamaţii la şantaj

Soluţia în astfel de cazuri este să se realizeze reclamaţii la Poliţie sau chiar la Parchete pentru şantaj. În Bucureşti este un loc perfect pentru astfel de accidente din cauza traficului aglomerat. Reprezentanţii  Brigăzii Rutiere a Capitalei au precizat despre acest subiect că "în acest an la sediile Biroului Accidente Usoare s-au registrat mai multe declaraţii prin care diverşi conducători auto reclamau acelaşi mod de operare". În cursul acestui an poliţiştii au depistat "mai multe persoane loveau intenţionat diferite autoturisme care pătrundeau în intersecţie de pe drumuri fără prioritate, având instalate în general indicatoare de reglementare a priorităţii (OPRIRE sau CEDEAZĂ TRECEREA), după care, sub ameninţarea faptului că vor anunţa producerea accidentului la unităţile de poliţie şi pe cale de consecinţă respectivilor conducători auto le va fi suspendată exercitarea dreptului de a conduce, le pretindeau şi obţineau de la conducătorii acestor autoturisme sume de bani cuprinse între 200 şi 600 lei - în lei, euro sau lire sterline", au mai precizat reprezentanţii Poliţei.