Autoritățile din Republica Moldova au lansat un avertisment cu privire la o nouă escrocherie prin care infractorii vor să colecteze datele bancare ale cetățenilor.
Escrocherie cu datele bancare sub pretextul recensământului
Sub pretextul Recensământului populației și locuințelor, aflat în plină desfășurare, escrocii sună diverse persoane cărora le cer datele cardurilor bancare, cu scopul de a le fura ulterior banii.
În avertisment se precizează că datele de la recensământ cu cuprind informații financiare de niciun fel și că nu se solicită prin telefon, potrivit canalului de Telegram „Prima sursă”, canalul oficial de verificare a informațiilor Guvernului Republicii Moldova.
De asemenea, mai precizează autoritățile, recenzorii adună date doar față în față, iar identitatea acestora poate fi verificată de orice cetățean printr-un simplu apel telefonic.
Precizările autorităților cu privire la cea mai nouă escrocherie
„‼️ ATENȚIE!
Au fost raportate cazuri din partea populației precum că au fost contactați la telefon și li s-au solicitat datele bancare sub pretextul colectării datelor pentru recensământ.
Informăm că datele de la recensământ sunt colectate pe o tabletă și doar prin interviu față în față.
În chestionarul de recensământ NU sunt întrebări privind datele bancare.
✅În cadrul recensământului, oferiți răspunsuri doar persoanelor angajate de Biroul Național de Statistică. Recenzorul este obligat să prezinte legitimația și să poarte vestimentație cu logo-ul recensământului.
📞Puteți verifica identitatea recenzorului la Linia verde (apel gratuit) 0800 800 24.”, se arată în avertismentul publica de canalul oficial de Telegram al Guvernului.
Reecensământul, în plină desfășurare
Reamintim că în Republica Moldova este în plină desfășurare Recensământul populației și locuințelor 2024. Directorul general al Biroului Național de Statistică (BNS), Oleg Cara, a anunțat că până în acest moment au fost recenzate circa 65.000 de locuințe și aproximativ 127.000 de persoane
„Vrem să colectăm date de înaltă calitate și exacte despre situația demografică, socială și economică, dar nu pot fi obținute decât dacă fiecare cetățean, fiecare casă, fiecare clădire participă la recensământ. Prin urmare, îndemnăm cetățenii să coopereze și să furnizeze date exacte”, a subliniat șeful departamentului.Recensământul populației și al locuințelor a început pe 8 aprilie și va dura trei luni.
Până pe 7 iulie, aproximativ 4.000 de inspectori vor merge din uşă în uşă pentru a colecta date despre populaţie şi caracteristicile acesteia, precum vârsta, sexul, etnia, nivelul de educaţie, ocupaţia etc., precum şi despre locuinţa şi condiţiile de viaţă, de ex. , dotata cu sistem de canalizare si alimentare cu apa, regim de incalzire etc.”
Recensământul se efectuează la fiecare 10 ani și este un eveniment la nivel național care oferă o imagine demografică completă a țării. Datele culese la recensământ vor oferi informații pentru elaborarea politicilor de stat, naționale și locale necesare dezvoltării economice și sociale a țării.