Furtuna solară va declanșa din nou o furtună geomagnetică pe Pământ. Satelitul de explorare solară al Chinei, Kuafu-1, a surprins imagini ale unei erupții solare emise de Soare, potrivit Observatorului Academiei Chineze de Științe.
Erupția solară este clasificată drept o erupție din clasa G1, cea mai puternică din ultimii șase ani. Ejecțiile de masă coronală au fost, de asemenea, detectate simultan de către satelitul chinezesc.
Erupția solară a declanșat o furtună magnetică care va lovi Pământul
O erupție a avut loc pe Soare, iar o furtună magnetică este așteptată pe Pământ. Erupția solară a avut loc pe 5 martie 2024, informează, de asemenea și spaceweatherlive.com. Furtuna magnetică e așteptată să atingă ușor Pământul la sfârșitul zilei de 8 martie, iar pe 9 martie sunt posibile mici furtuni geomagnetice din clasa G1.
Oamenii de știință au analizat evenimentul și au stabilit că majoritatea emisiilor sunt susceptibile de a trece spre sud și dincolo de orbita Pământului.
Soarele va fi cel mai activ în perioada următoare
Se așteaptă ca erupțiile solare de pe suprafața soarelui și petele solare să se înmulțească și să se intensifice pe parcursul acestui an, pe măsură ce intră în perioada sa cea mai activă din ultimele două decenii. Pentru pământeni, asta ar putea duce la aurore mai frumoase dar și la întreruperi de radio și întreruperi prin satelit.
O modalitate de a urmări activitatea este numărul de pete întunecate de pe suprafața soarelui. Petele solare alcătuiesc „regiuni active” ale soarelui, adesea sursa unor explozii mari de energie cunoscute sub numele de furtuni solare. Mai multe pete solare înseamnă, în general, mai multă activitate solară.
Ce sunt furtunile magnetice
Furtunile magnetice sunt un fenomen în atmosfera superioară a Pământului și magnetosfera cauzată de interacțiunea particulelor încărcate din vântul solar cu câmpul magnetic al Pământului.
Furtunile magnetice pot provoca unele schimbări fiziologice și psihologice la om. Unele studii le-au legat de un somn mai slab, modificări ale tensiunii arteriale și chiar niveluri crescute de stres. Unii oameni raportează dureri de cap, iritabilitate și modificări ale dispoziției în perioadele de furtuni magnetice.
Soarele se află în prezent la al 25-lea ciclu solar. Pe parcursul ultimelor 24 de cicluri solare, numărul mediu de pete solare la maxim solar a fost de aproximativ 179 în luna de vârf. Ultimul maxim solar din aprilie 2014 a atins doar aproximativ 114 pete solare, ciclul solar fiind cel mai slab dintr-un secol, scrie washingtonpost.com.