Eroul Poloniei: Tadeusz Wrona, pilotul care a salvat de la moarte 230 de oameni

Eroul Poloniei: Tadeusz Wrona, pilotul care a salvat de la moarte 230 de oameni

La o zi de la aterizarea forţată, la Varşovia, a unui avion Boeing 767 al companiei LOT, efectuată cu succes de echipajul de zbor, pilotul a devenit un adevărat erou al Poloniei. Reţelele de socializare sunt pline de mesaje şi aprecieri pentru căpitanul Tadeusz Wrona, cel care a adus în siguranţă pe pistă un aeronava cu cei 230 de pasageri, fără să folosească trenul de aterizare, blocat din cauza unei defecţiuni.

Mărturiile pasagerilor aflaţi în Boeingul care venea din SUA şi imaginile cu pilotul şi co-pilotul care au reuşit să evite o tragedie, au făcut ca presa de la Varşovia să îi declare pe cei doi piloţi eroi. Omul despre care toată lumea a vorbit în ultimele 24 de ore este căpitanul Tadeusz Wrona, în vârstă de 53 de ani, un aviator foarte experimentat.  El lucrează la compania aeriană LOT încă de la începutul anilor '80. Pasiunea pentru planoare şi experienţa au fost extrem de importante în evitarea unei catastrofe aviatice. Wrona este membru al Aero Club Leszczynski, un club al piloţilor de planoare şi chiar participă la competiţii cu astfel de aparate.

Preşedintele companiei LOT a declarat că Wrona şi co-pilotul Jerzy Szwartz au reuşit "o aterizare de urgenţă perfectă", astfel încât nimeni nu a fost rănit. "Din păcate, rareori astfel de lucruri se termină cu bine", a mai spus acesta.

Un fost coleg al lu Tadeusz Wrona a explicat că experienţa de peste 20 de ani a pilotului în acest procedeu de zbor l-a ajutat să aterizeze atât de lin cu uriaşa aeronavă Boeing. Experţii mai notează ceva: manevrele pilotului au fost uşurate de faptul că avionul nu mai avea foarte mult combustibil în rezervoare. În ultimele ore, pe Facebook au apărut zeci de mesaje dedicate căpitanului polonez. Pe Twitter, oamenii cer ca lui Wrona să i se dea o medalie, iar alţii îl compară cu pilotul american Chesley "Sully" Sullenberger, care a devenit erou în SUA după ce a amerizat cu succes, pe râul Hudson, salvând viaţa celor 155 de pasageri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Preşedintele polonez Bronislaw Komorowski a anunţat că a discutat cu pilotul, căruia i-a mulţumit pentru măiestria cu care a pilotat avionul. Aterizarea cu succes a avionului aparţinând companiei poloneze LOT, care venea din SUA, din New Jersey, a reprezentat o uşurare pentru Polonia, marcată în ultimii ani de un lung şir de tragedii aviatice, cea mai recentă fiind prăbuşirea aeronavei prezidenţiale, în aprilie 2010, în Rusia. În urma acestui accident, 95 de lideri ai Poloniei, inclusiv fostul preşedinte Lech Kaczynski şi soţia sa şi-au pierdut viaţa. <iframe src="http://www.youtube.com/embed/lmwtmqJEI-Q" allowfullscreen="" width="633" frameborder="0" height="315"></iframe>