Evenimentul Zilei > International > Erou sau trădător? Dezbaterea din jurul eliberării sergentului Bowe Bergdahl se amplifică. Orașul său natal a anulat o ptrecere de bun venit
Erou sau trădător? Dezbaterea din jurul eliberării sergentului Bowe Bergdahl se amplifică. Orașul său natal a anulat o ptrecere de bun venit

Erou sau trădător? Dezbaterea din jurul eliberării sergentului Bowe Bergdahl se amplifică. Orașul său natal a anulat o ptrecere de bun venit

Ministrul american al apărării Chuck Hagel a declarat că guvernul american a trebuit să acţioneze imediat pentru a asigura eliberarea sergentului american Bowe Bergdahl din mâinile talibanilor pentru că o întârziere ar fi putut pune în pericol şansele de a i se asigura libertatea, pe fondul unei dezbateri tot mai aprinse privind împrejurările în care soldatul a ajuns în mâinile insurgenților islamiști, informează Reuters.

Bowe Bergdahl a fost predat sâmbătă forţelor speciale americane în Afganistan în schimbul transferului a cinci talibani din închisoarea de la Guantanamo în Qatar.

Eliberarea talibanilor a provocat critici din partea unor parlamentari din Congres care şi-au exprimat nemulţumirea că administraţia preşedintelui SUA, Barack Obama, nu i-a avertizat, în timp ce unii dintre foştii camarazii ai sergentului Bergdahl au acuzat că acesta ar fi fost capturat după ce a dezertat.

„Aceasta a fost decizia noastră pe baza informaţiilor potrivit cărora viaţa lui, sănătatea lui erau în pericol”, a afirmat Chuck Hagel într-un interviu difuzat joi de BBC.

„Vă imaginaţi dacă am fi aşteptat, bazându-ne pe şansa unor scurgeri (de informaţii) pe o perioadă de treizeci de zile. Vă voi spune ceea ce ştiu, şi m-am gândit la acest lucru, că ar fi periclitat şansa de a-l scoate de acolo”, a mai spus el.

Între timp, o petrecere de bun venit pentru Bergdahl a fost anulată îb orașul său natal Hailey din statul Idaho, după ce în presă au apărut suspiciuni că sergentul a dezertat din armata americană. Împrejurările în care el a ajuns pe mâna talibanilor rămân incerte, deși Pentagonul a confirmat că Bergdahl și-a părăsit atunci postul fără permisiunea unei superior.

Autoritățile din Hailey susțin însă că petrecerea a fost anulată din cauza unui val de plângeri și amenințări primite după eliberarea lui Bergdahl, argumentând că decizia a fost luată din rațiuni de siguranță publică.

Ziarul britanic Daily Telegraph mai scrie astăzi, citând soldați din anturajul lui Bergdahl, că acesta ar fi lăsat un bilet în urmă, înainte de a dispărea, în care scria că vrea să renunțe la cetățenia americană.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.