De şapte ani, se foloseşte de cifre ca să ridice ştacheta în sistemul educaţional românesc. La fi nal, se miră şi el ce poate ieşi dintr-un copil care, până mai ieri, nu ştia nici tabla înmulţirii
Atunci când părinţii lui Andrei Dobre au văzut că a umplut în clasa a doua, în vacanţa de vară, o sută de kilograme de maculatură cu probleme de matematică, s-au gândit că va ajunge departe. Andrei (29 de ani), a ajuns unul dintre cei mai buni profesori de matematică ai ţării, s-a mulţumit însă cu Ploieştiul şi a rămas ilustrul anonim din spatele a câtorva zeci de olimpici.
Matematician da, afacerist ba
În România, există două categorii de dascăli: antreprenorii, proprietari de blog care fac o mică avere din meditaţiile online şi oamenii de la catedră, care-şi împart cunoştinţele la liber, în schimbul unui dram de apreciere. Profesorul Dobre nu e nici una, nici alta. Mii de elevi îi accesează zilnic siteul pentru a-şi face temele în timp record sau pentru a trece mai uşor Bac-ul, iar tânărul abia are cu ce plăti firma de mentenanţă. "Nu mă pricep la afaceri. La www.mateinfo. ro dau gratis ceea ce alţii vând scump. Mândria mea sunt trei culegeri virtuale pentru examenele naţionale realizate împreună cu colegi de top din toată ţara", spune Andrei.
Până la isprava cu site-ul, Andrei Dobre a reuşit să rezolve o problemă mai încurcată decât toate ecuaţiile cu polinoame: i-a făcut pe elevi să îndrăgească cea mai "rece" disciplină din lume. Ca să-i înveţe limbajul numerelor, i-a transformat pe copii în studiu de caz. "Nimic din tot ce am făcut în facultate nu m-a pregătit pentru întâlnirea cu ei. Am citit zeci de cărţi despre cum funcţionează mintea lor. Nu poţi să înşiri nişte exerciţii pe-o tablă şi să aştepţi să înţeleagă", e ferm convins Andrei.
Tot jucându-se de-a psihologul, tânărul cu ochi verzi a descoperit că în fiecare elev zace o mică maşinărie. Dacă nu-i apeşi butoanele potrivite, rămâne închisă şi se pune praful pe ea. "Un singur lucru e valabil pentru toţi. Cine-şi iubeşte profesorul, va iubi şi materia respectivă", e romantic dascălul.