Evenimentul Zilei > International > „Eroina fondurilor europene”, către Victor Ponta: România nu trebuie să copieze Polonia
„Eroina fondurilor europene”, către Victor Ponta: România nu trebuie să copieze Polonia

„Eroina fondurilor europene”, către Victor Ponta: România nu trebuie să copieze Polonia

Ministrul polonez Elzbieta Bienkowska, cunoscută în UE drept "eroina fondurilor europene", îl sfătuieşte pe premierul Victor Ponta să nu copieze modelul Poloniei doar pentru că acolo a avut succes, ci să încerce să creeze propriul sistem de absorbţie al fondurilor europene.

Într-un articol exclusiv publicat de cotidianul Gândul, Elzbieta Bienkowska, care conduce Ministerul Dezvoltării Regionale de la Varşovia încă de la înfiinţarea sa,  în 2007, avertizează că o astfel de instituţie nu poate fi transpusă de la o ţară la alta. 
"Vreau să subliniez că nu există un singur sistem de implementare a fondurilor europene care să funcţioneze în toate ţările beneficiare. De altfel, Polonia vrea să descentralizeze pe cât de mult posibil modelul de implementare a fondurilor UE", a declarat Bienkowska.
Oficialul polonez a mai afirmat şi faptul că Polonia a cooperat îndeaproape în ultimii ani cu alte state membre UE, pentru a împărtăşi din experienţa sa cu absorbţia şi cheltuirea banilor europeni.

Declaraţiile ministrului polonez vin în contextul în care Victor Ponta a anunţat recent că, imediat ce USL va câştiga alegerile parlamentarel din 9 decembrie, va prelua modelul polonez şi va propune înfiinţarea unui minister al fondurilor europene.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News