„Eroarea urbanistică «Ion Moina»” încaieră arhitecţii din Transilvania
- Adam Popescu
- 6 martie 2009, 00:00
Scrisoarea deschisă semnată de 51 de arhitecţi clujeni care consideră că proiectul noului stadion „Ion Moina” este o eroare urbanistică de mari dimensiuni a avut efectul maxim.
Şerban Ţigănaş, acuzat că nu s-a abţinut de la votul din comisia de urbanism, deşi avea un interes financiar, a cerut Primăriei Cluj-Napoca să suspende demersurile pentru aprobarea planului de urbanism zonal, până ce lucrurile vor fi clarificate.
Ordinul Arhitecţilor din România, filiala Transilvania (OART), îi contestă pe arhitecţii care au „câştigat” proiectul stadionului de 40 de milioane de euro pe care Primăria Cluj-Napoca vrea să îl construiască în Parcul Central. Printre arhitecţii contestaţi se află Mircea Petrina, prorectorul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, şi Şerban Ţigănaş, şeful OART.
Proiectarea noului stadion de 40 de milioane de euro a fost adjudecată de către Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN) contra sumei de 1,4 milioane de euro, în numele unui colectiv de arhitecţi şi ingineri constructori coordonaţi de Mircea Petrina. „Orice profesor are dreptul să facă contracte de servicii cu terţii. Noi, ca profesori, avem obligaţia să aducem contracte. Ca prorector, am încercat ca UTCN să fie un jucător important pe piaţa proiectării”, a explicat Petrina. Bani împărţiţi frăţeşte
Problema e că, din banii obţinuţi, la UTCN au ajuns doar 210.000 de lei, adică 15 la sută. Restul banilor a mers către câteva firme, printre care se află şi Bohart Construct SRL, la care prorectorul şi fiul său sunt acţionari. Explicaţiile lui Petrina: planurile de arhitectură realizate de arhitectul Şerban Ţigănaş (membru în comisia care avizează proiectele de ur banism) au costat 518.000 de lei. „Partea de rezistenţă”, atribuită fix firmei prorectorului, a costat 238.000 de lei. „Am o bază la Bogart Construct, unde îmi rezolv toate proiectele. Nu văd niciun conflict de interese”, a spus Petrina.
În fine, cheltuielile legate de proiect, salarii şi achiziţii de tehnică de calcul au însemnat 15 la sută din suma totală.