„Eroarea umană" face victime: 35 de cazuri de Covid-19 și 3 decese la un cămin de bătrâni din București

Un nou focar de coronavirus a luat amploare într-un cămin de vârstnici din București: 35 de bătrâni au fost confirmați pozitiv, dintre care 3 au decedat, Institutul Matei Blaș confirmând că în acest caz este vorba de „eroare umană”

Pe 11 iulie o bătrână din centru a început să se simtă rău și a fost trimisă la Spitalul Elias, unde în 24 de ore a fost confirmată pozitiv. Directoarea centrului susține că a doua zi a cerut DSP-ului testarea tuturor vârstnicilor și a personalului. Probele au fost recoltate abia pe 15 iulie, însă DSP a decis să treacă pe lista de testare doar bătrânii de pe etajul celui infectat, adică o treime din cei peste 100 de rezidenți ai căminului. Rezultatele au venit pe 17 iulie. 7 pacienți și 2 infirmiere erau pozitivi. Timp de 5 zile au avut contact cu restul oamenilor din clădire, rămași netestați. DSP se apără și susține că a respectat protocolul, doar că centrul ar fi anunțat târziu cazurile. Abia pe 18 iulie se fac teste și pentru ceilalți bătrâni la Institutul Matei Balș. Rezultatele sunt gata 4 zile mai tărziu. Interval în care, din nou, nu se știe cine a avut contact cu cine. Încă 19 bătrâni sunt pozitivi, doar că în spitale nu mai sunt locuri așa că rămân în clădire o jumătate de zi.

„Ni s-a spus că nu aveau fonduri”

„Noi am insistat la DSP și la un moment dat, în final, ni s-a spus nu avem fonduri, nu avem voie să mai testăm că e Curtea de Conturi pe capul nostru. Cineva din DSP ne-a spus că oricum dacă nu făceam tot tam tam-ul ăsta, ideea era că ei să rămână în cămin, deci să nu mai plece nimeni din cămin respectiv cei pozitivi”, a declarat pentru Știrile Pro TV Iuliana Căpraru, directoarea centrului de bătrâni. Aceasta a precizat, pentru reporterul Pro TV, că a cerut testare pentru tot căminul, însă i s-a răspuns că „nu aveau teste și timp”. „Am reușit să-i trimitem la spitale în cursul nopții, între 10 și 4 dimineața, o noapte întreagă au fost duși pacienții”, menționează directoarea centrului.

Sâmbăta, 25 iulie, un alt bătrân se simte rău și este trimis la Balș. Reprezentanții centrului află cu stupoare că și el era pozitiv, însă când s-au făcut testele el nu fusese trecut pe listă. „Și de acolo am fost sunate și ni s-a reproșat că de ce a ajuns domnul la spital sâmbătă, când dânsul e pozitiv de o săptămână, după analize am constatat că dânsul nu fusese pe lista cu pacienți pozitivi. A rămas undeva în neant, nimeni nu s-a ocupat de dânsul”, continuă Iuliana Căpraru.

Bătrânul a rămas în centru încă 5 zile după ce a fost confirmat pozitiv. Institutul Matei Balș confirmă că, dintr-o eroare umană determinată de numărul mare de teste, a omis să transmită mai departe rezultatul pacientului pozitiv.
Săptămâna trecută, ministrul Sănătății a mers atât la centru, cât și la DSP București și a dispus anchete. Deocamdată, nu se știu rezultatele oficiale. Vineri, toți bătrânii rămași în centru au fost testați pentru a treia oară, însă rezultatele n-au venit încă.

Institutul Național de Sănătate Publică recomandă testarea tuturor bătrânilor din centre o dată la două săptămâni. Directoarea centrului susține că DSP i-a testat ultima oară în luna mai. În replică, șefa DSP spune că instituția poate face testele, însă nu a primit solicitări în acest sens, potrivit Știrilor Pro TV.