Eroare medicală cruntă la Iași! A murit cu zile pe masa de operație!

epa08351957 Health workers place a ventilated patient in prone position in the intensive care unit of COVID-19 patients at Santa Maria Hospital, in Lisbon, Portugal, 06 April 2020 (Issued 09 April 2020). Portugal is under state of emergency until 17 April 2020. Countries around the world are taking increased measures to stem the widespread of the SARS-CoV-2 coronavirus which causes the COVID-19 disease. EPA/MARIO CRUZ ATTENTION: This Image is part of a PHOTO SET

Un caz care a făcut mare vâlvă, acum zece ani, a fost tranșat definitiv de justiția din Iași. Între timp, medicul considerat vinovat s-a spânzurat pentru că nu a mai rezistat presiunilor.

Acum zece ani, o pacientă, pe numele său Daniela Badii a fost operată de urgență pentru rezolvarea pe cale chirurgicală a unui fibrom uterin. Înainte de operație, medicul anestezist Carmen Mihaela Matei a stabilit că procedura anesteziei generale va fi una dificilă deoarece paciența avea gâtul scurt și limba mare, ceea ce înseamnă că procedura de intubare a acesteia înainte de operația chirurgicală, va fi una dificilă.

Bănuiala s-a adeverit în sala de operație, spun judecătorii de la Curtea de Apel din Iași. "Cu ajutorul laringoscopului a încercat să deschidă cavitatea bucală şi să evidenţieze orificiul glotic cu corzile vocale şi epiglota. La prima încercare de intubare nu a reuşit să evidenţieze acest orificiu, observând doar epiglota. A încercat să introducă sonda de intubaţie pe lângă epiglotă, a introdus sonda pe lângă orificiul glotic şi şi-a dat seama că a efectuat intubarea prin esofag, aşa că a retras imediat sonda", au precizat judecătorii primei instanţe, în motivarea sentinţei, ce a fost însuşită şi de Curtea de Apel. Magistraţii au mai arătat că, în acel moment, Carmen Mihaela Matei "şi-a dat seama" că nu o poate intuba pe Daniela Badii, aşa că a cerut ajutorul şefului de secţie ATI, Filip Onoriu”, se arată în sentința de condamnare, citată de presa locală.

A uitat să mai oxigeneze pacienta

Șeful Secției ATI de la Spitalul Sfântul Spiridon a venit de urgență la sala de operație, și a preluat manevrele de intubare și de anesteziere a pacientei.

Judecătorii au ajuns la concluzia că medicul Onoriu Filip a continuat cu aceste proceduri deși pacienta a dat semne că se trezește. Mai mult, nici nu a supus-o unei proceduri standard de oxigenare a plămânilor care să permită continuarea procedurii medicale. După ce a intrat în sala de operație, medicul Onoriu a preluat actul medical și a efectuat manevrele medicale pe care le-a considerat necesare.

În sentință se mai arată că, în cele din urmă, procedura de intubare a reușit la a șasea încercare, dar a fost prea târziu deoarece la solicitarea medicului Onoriu, asistenta medicală a administrat pacientei alte doze de anestezic, trecând o perioadă mare de timp în care pacienta a rămas fără oxigen.

Daniela Badii a fost transportată de urgență la Clinica de Neurochirurgie din Iași unde a fost internată cu diagnotiscul ”sindrom postresuscitare, comă hipoxică hipercapnică", murind după zece zile. Medicul Onoriu Filip s-a sinucis la cinci ani de la acest episod, invocând în biletul de adio tocmai faptul că a fost trimis în judecată.

În schimb, judecătorii au decis achitarea medicului anestezist Carmen Mihaela Matei, deoarece nu se face vinovată de moartea pacientei.