Menținerea măsurilor

“Vom menține măsurile actualmente instaurate la frontieră până ce așteptările Turciei (…) vor primi un răspuns concret”, a declarat Erdogan într-un discurs la Ankara.

Șeful statului turc a menționat reluarea negocierilor privind scutirea de vize pentru cetățenii turci care vor să meargă în Europa, deschiderea de noi capitole în procesul de aderare a Ankarei la UE – aflat într-un punct mort -, o modernizare a uniunii vamale și un ajutor financiar suplimentar.

“Nu cerșim la nimeni. Tot ce vrem e ca promisiunile făcute țării noastre să fie ținute”, a adăugat Erdogan. În ajun, președintele turc a arătat că speră la progrese în aceste chestiuni până la un summit al Consiliului European care urmează să se țină pe 26 martie.

Pe de altă parte, el a afirmat că îi primește pe 17 martie la Istanbul pe cancelarul german, Angela Merkel, și pe șeful statului francez, Emmanuel Macron, dar presedintia franceză nu a confirmat ținerea unui asemenea summit. Declarațiile președintelui turc vin la două zile după o călătorie la Bruxelles, ocazie cu care a stat de vorbă cu înalți oficiali europeni pe problema migranților. Turcia a anunțat la sfârșitul lui februarie deschiderea frontierelor sale cu Europa, provocând afluxul a mii de migranți la frontiera greacă și trezind în Europa amintirea crizei migratorii din 2015.

Erdogan: „nicio diferență între ce făceau naziștii și imaginile de la frontiera greacă”

Miercuri, președintele turc a atacat virulent autoritățile grecești care au făcut uz de grenade lacrimogene și de tunuri cu apă pentru a-i respinge pe migranți.

“Nu există nicio diferență între ce făceau naziștii și imaginile care ne vin de la frontiera greacă”, a declarat dl Erdogan, calificând autoritățile grecești drept “barbare” și “fasciste”.

Dezbatere între Turcia și Uniunea Europeană

Uniunea Europeană l-a acuzat pe Erdogan de “șantaj” cu migranții, cerându-i să respecte angajamentele reieșite dintr-un acord UE-Turcia încheiat în martie 2016, care prevede ca migranții să rămână în Turcia în schimbul unui ajutor financiar european.

Dar Ankara acuză UE că nu și-a ținut toate promisiunile prevăzute în acest acord și susține că este necesar să se “actualizeze” acordul din cauza ultimelor evoluții din Siria, în special în provincia Idleb (nord-vest). În această regiune de graniță cu Turcia, aproape un milion de persoane au fost deplasate din cauza violențelor din decembrie încoace. Ankara, care găzduiește deja circa 3,6 milioane de sirieni pe teritoriul său, se teme de un nou aflux de refugiați.