Erdogan, provocator: Sancțiunile nu ne descurajează, vom continua să ne apărăm interesele

Erdogan, provocator: Sancțiunile nu ne descurajează, vom continua să ne apărăm interesele

PROTO THEMA: În ciuda loviturii din partea Statelor Unite, prin impunerea de sancțiuni din cauza achiziționării rachetelor rusești S-400, dar și în ciuda avertismentelor din partea UE, președintele Turciei, Tayyip Erdogan, continuă să răspundă comunității politice internaționale pe un ton provocator. 

Într-un discurs susținut după o ședință a consiliului de miniștri, el a transmis că sancțiunile nu descurajează Turcia să își revendice drepturile. „Ne întristează întărirea retoricii sancțiunilor, dar presiunile nu vor opri Ankara de la politica ce îi servește interesele”, a spus el.

„Măsurile nu vor opri eforturile noastre de a ne apăra drepturile”, a adăugat el.

El a subliniat că Turcia nu așteaptă sancțiuni, ci așteaptă ca UE să-și îndeplinească promisiunile, iar SUA să susțină lupta împotriva terorismului. Astfel, Erdogan a lansat încă o dată săgeți la adresa kurzilor.

Bugetul apărării al SUA pentru 2021 prevede impunerea de sancțiuni împotriva Turciei din cauza achiziționării sistemelor de rachete S-400 de la Rusia, în termen de 30 de zile de la adoptarea proiectului de buget.

Ne puteți urmări și pe Google News

Proiectul de lege va merge apoi la Casa Albă și la Trump, care are drept la veto, ceea ce ar activa o nouă procedură.

Ce prevede bugetul apărării cu privire la Turcia

Proiectul prevede impunerea de sancțiuni CAATSA împotriva Turciei într-un anumit interval de timp din cauza achiziționării sistemului rusesc S-400, precum și o finanțare de 50 de milioane de dolari pentru lucrări de dezvoltare a bazei Souda din Creta. De asemenea, este prevăzută și creșterea importanței Mediteranei de Est.

Bugetul apărării naționale pentru 2021 (National Defence Authorisation Act) a fost aprobat cu o majoritate covârșitoare (553 pentru și 78 împotrivă) de către Camera Reprezentanților a SUA.

Planul prevede, de asemenea, impunerea de sancțiuni în termen de 30 de zile de la votarea sancțiunilor CAATSA împotriva Turciei pentru achiziționarea sistemului rusesc S-400. Această dispoziție îl privează pe președintele țării de posibilitatea de a decide el când să impună aceste sancțiuni.

Ce se prevede pentru Mediterana de Est

În sfârșit, sunt menținute referirile cu privire la Mediterana de Est și Marea Neagră, secretarul apărării al SUA urmând să prezinte comisiilor de resort din Congres un raport care să conțină o evaluare cu privire la creșterea prezenței militare a SUA în Grecia, Bulgaria și România.

Surse diplomatice spun că această mențiune are în mod evident legătură cu îngrijorările Washingtonului cum că Turcia nu mai urmărește „interesele aliate” și indică interesul SUA pentru regiunea mai largă a Mediteranei de Est și a Mării Negre.

Motivul pentru care Trump amenință cu veto

Amenințarea președintelui american de a-și exercita dreptul de veto se datorează unei probleme care nu are legătură cu reglementările de care Grecia este interesată. Concret, are legătură cu cererea acestuia de a fi abrogată secțiunea 230 din Communications Decency Act din 1996 cu privire la internet și, în special, protecția companiilor de internet față de procese legate de libertatea de exprimare.

În acest caz, proiectul de lege va fi retrimis Congresului, unde va fi necesară o majoritate de cel puțin 2/3. Dacă nu va fi adoptat anul acesta, proiectul de lege va trebui adoptat de noul Congres, care se va întruni la începutul anului viitor.

Sursa

Traducerea: Carolina Ciulu, RADOR