Evenimentul Zilei > International > Erdogan amenință iar Grecia. „Vor înțelege prin experiențe amare”
Erdogan amenință iar Grecia. „Vor înțelege prin experiențe amare”

Erdogan amenință iar Grecia. „Vor înțelege prin experiențe amare”

Tensiunea continuă să crească între Ankara și Atena. Sâmbătă, în ajunul manevrelor militare turcești în largul Ciprului, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a lansat noi amenințări la adresa autorităților elene cu privire la resursele de gaze din Mediterana.

Pe zi ce trece, situația relațiilor dintre Turcia și Grecia, ambele membre NATO, continuă să degenereze. Tensiunile bilaterale sunt în legătură cu zăcămintele de hidrocarburi din estul Mediteranei, de când Ankara a trimis acolo o navă de explorare seismică, la 10 august, însoțită de nave de război.

„Vor înțelege că Turcia este suficient de puternică din punct de vedere politic, economic și militar pentru a rupe hărți și documente imorale”, a spus Recep Tayyip Erdogan, făcând aluzie la zonele maritime pe care Grecia și Cipru le consideră zonele lor economice exclusive.

„Vor înțelege, fie prin limbajul politicii și diplomației, fie pe teren, prin experiențe amare”, a avertizat președintele turc într-o alocuțiune televizată.

„Turcia și poporul turc sunt pregătiți pentru orice eventualitate și orice consecință”, a adăugat liderul de la Ankara.

Armata turcă a început, de duminică, cinci zile de manevre militare în Republica Turcă a Ciprului de Nord, o entitate recunoscută doar de Ankara, au spus oficialii militari turci.

NATO a anunțat săptămâna aceasta că liderii greci și turci au fost de acord să inițieze „discuții tehnice” pentru a preveni orice alte incidente între forțele lor navale.

Însă Grecia a negat că ar fi gata să participe la discuții, forțând Ankara să acuze Atena că a refuzat dialogul.

Grecia și Cipru îi acuză pe turci că le-au încălcat suveranitatea prin efectuarea de foraje de explorare în apele lor.

„Turcia este pregătită pentru orice formă de partajare (a resurselor de hidrocarburi), atâta timp cât este echitabilă”, a declarat sâmbătă președintele Erdogan.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: