Evenimentul Zilei > International > Erdogan a AMUȚIT: Sancțiunile lui Trump au provocat „BAIE de SÂNGE” în Turcia
Erdogan a AMUȚIT: Sancțiunile lui Trump au provocat „BAIE de SÂNGE” în Turcia

Erdogan a AMUȚIT: Sancțiunile lui Trump au provocat „BAIE de SÂNGE” în Turcia

Sancțiunile dictate de administrația Trump la adresa a doi miniștri ai cabinetului Erdogan a accelerat prăbușirea economică a Turciei.

Rareori trece o zi fără ca președintele Turciei să nu țină un discurs sau să facă măcar o declarație. Tăcerea sa de săptămâna aceasta, care a coincis cu „baia de sânge” de pe piețe, este o excepție surprinzătoare, comentează Bloomberg.

Acțiunile turce au înregistrat în serie recorduri ale celor mai joase niveluri, după ce Washingtonul a impus sancțiuni economice asupra a doi ministri ai cabinetului de la Ankara, săptămâna trecută, pentru refuzul Turciei de a-l elibera pe pastorul Andrew Brunson, acuzat de complicitate la terorism și de participare la organizarea puciului eșuat din iulie 2016.

Atotputernicul Erdogan, pentru care cuvintele contează cel mai mult și iubește să se audă ținând discursuri, nu a mai vorbit în public de sâmbătă.

„Într-o lume perfectă, piața ar vrea să audă despre reforme credibile”, spune Guillaume Tresca, strateg la Credit Agricole în Paris. „Din păcate, ștacheta se află ridicată foarte sus, și probabilitatea unor astfel de anunțuri este mică. Credibilitatea a fost atât de rău distrusă, încât ar fi nevoie de un veritabil șoc pentru a convinge piețele.”

Lira turcă a pierdut aproape 10% de la instituirea sancțiunilor, iar investitorii sunt îngrijorați că Washingtonul ar putea dicta un set nou de sancțiuni împoriva Ankarei, ceea ce ar putea produce un dezechilibru în balanța comercială a Turciei și o explozie a inflației.

Aceste slăbiciuni ar trebui tratate înainte de  a se agrava, comentează Bloomberg, însă reticența lui Erdogan de a mări dobânzile pentru a răcori economia prea încinsă reduce mult speranțele unei relansări apropiate.

Erdogan are programat un discurs pentru vineri, într-un orășel, Bayburt, cu mai puțin de 60.000 de alegători, care în iunie au votat masiv pentru realegerea președintelui, dar având în plus puteri discreționare.

Ceea ce va spune șla Bayburt Erdogan despre soarta pastorului Brunson este așteptat de piețe cu sufletul la gură: ar putea da o gură de oxigen economiei, sau ar putea să o prăbușească ireversibil.