"Era Sarkozy" incepe cu bucurie si lacrimi

"Era Sarkozy" incepe cu bucurie si lacrimi

Noul sef de stat a promis ca va fi presedintele intregii tari.

Noul lider francez, Nicolas Sarkozy, a subliniat, duminica seara, in fata a 30.000 de sustinatori adunati in Piata Concorde din Paris, ca vrea sa fie „presedintele tuturor”. „Victoria nu are rost decat daca este a intregii noastre tari”, a afirmat Sarkozy, care a intins o mana catre sustinatorii stangii, incercand in acelasi timp sa contrazica criticile celor care l-au acuzat ca va diviza tara.

Organizatorii petrecerii au incercat sa exprime cat mai clar dorinta de reconciliere a noului presedinte, cunoscut pentru poltica sa dura anti-imigratie. In timp ce opozantii acestuia se luptau cu politia in Piata Bastiliei, pe scena din Piata Concorde, alaturi de Sarkozy, mai multi artisti de origine arabo-africana cantau in cor Imnul francez, Marseilleza.

Victoria reprezentantului dreptei, care a obtinut 53,06% din voturi, spre deosebire de cele 46,94% adunate de socialista Segolene Royal, lanseaza Franta intr-o noua era, dupa 12 ani de „domnie” a lui Jacques Chirac. Sarkozy a promis o detasare clara, dar „pasnica” de actuala politica franceza, lansarea unei reforme economice indraznete si aducerea Frantei „inapoi in Europa”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Program de guvernare

Reforme necesare, dar controversate

Ales pe fondul dorintei arzatoare de „schimbare”, Sarkozy a promis sa profite de entuziasmul victoriei pentru a trece, in primele 100 de zile de mandat, o serie de reforme necesare pentru societate si relansarea economiei, dar privite cu multe rezerve de simpatizantii de stanga si de sindicate. Sarkozy, care a declarat ca Francois Fillon, ex-ministrul afacerilor sociale si educatiei, are „profilul ideal pentru un prim-ministru”, este asteptat sa formeze, pana la legislativele din iunie, un guvern cu 15 membri in care, asa cum a promis, sapte locuri vor fi rezervate femeilor.

Prioritatea executivului va fi garantarea activitatii minime in caz de greva in serviciile publice, in special in transporturi. Cel mai probabil, sindicatele se vor opune, ca si in cazul scutirii de taxe pentru orele de munca suplimentare.

Proiectul anti-imigratie, care va inaspri conditiile de intrare, sedere si de reintregire a familiei, este de asemenea controversat, ca si impunerea de pedepse maxime pentru delincventii juvenili, care, asa cum vrea noul presedinte, vor raspunde in fata legii de la 16 ani.

Resentimentele invinsilor

400 de masini incendiate, 270 de arestati

Victoria lui Sarkozy si polarizarea politica a societatii franceze in campania electorala a dus, duminica seara, la manifestari violente din partea sustinatorilor de extrema-stanga si a unor mici grupuri de tineri imigranti din suburbii, chiar daca amploarea violentelor nu a fost atat de mare pe cat anticipau unii analisti si marea invinsa a scrutinului, socialista Segolene Royal, care sugera o reeditare a revoltelor din 2005.

367 de vehicule au fost incendiate in toata Franta de manifestantii dezamagiti de rezultatul scrutinului. 270 de persoane au fost arestate de politisti in timpul violentelor la Paris, Lyon, Nantes si Marsilia.

Chiar daca, in capitala, manifestatiile violente ale extremistilor de stanga din Piata Bastiliei au fost spectaculoase, numai 46 de persoane au fost arestate si 10 vehicule incendiate. Un angajat al postului public de radio polonez, aflat in capitala franceza pentru a transmite in direct alegerile, a fost ranit usor in timpul ciocnirilor de la Paris.

EFECTELE INFRANGERII

Partidul Socialist, in fata degringoladei

Infrangerea suferita de Segolene Royal a descumpanit Partidul Socialist (PS), care se afla in fata unui record infam - cea de-a treia infrangere consecutiva suferita la prezidentiale.

In discursul in care si-a recunoscut infrangerea, Royal nu a precizat ce planuri are, insa a sugerat ca nu va renunta la prim-planul politicii.

Ea poate sustine ca a avut rezultate mai bune decat Lionel Jospin, care in 2002 s-a clasat pe a treia pozitie, dupa Jacques Chirac si liderul extremei-dreapta, Jean-Marie Le Pen, insa gustul amar al infrangerii a provocat, chiar din seara de duminica, acuzatii si cautare de vinovati pentru noul esec.

Apel la unitate inainte de alegerile legislative

Francois Hollande, liderul PS si partenerul in viata privata al lui Royal, a vorbit de „greseli” si de „lectia ce trebuie invatata”, insa a avertizat ieri ca nu va tolera deocamdata nicio „reglare de conturi” in interiorul formatiunii. „Trebuie, fara indoiala, luate decizii, insa acum nu voi tolera nimic”, a declarat Hollande, subliniind ca socialistii trebuie sa ramana uniti pana la urmatoarea confruntare electorala - alegerile legislative ce se vor desfasura la mijlocul lunii iunie.

Criza din partid este insa imposibil de evitat, mai ales ca sondajele de opinie efectuate dupa votul de duminica arata ca formatiunea de dreapta a lui Sarkozy - Uniunea pentru o Miscare Populara - se bucura de un avantaj de 6a, in fata socialistilor, inaintea campaniei electorale pentru parlamentare.

LUMEA DESPRE SARKOZY

Multumire, dar si precautie in cancelariile mondiale

Presedintele suspendat al Romaniei, Traian Basescu, i-a transmis ieri un mesaj de felicitare lui Nicolas Sarkozy, pentru „frumoasa victorie la alegerile prezidentiale”.

„Asigurandu-va de fidela mea prietenie, sper sa va pot intalni de indata de vom avea ocazia si va rog sa acceptati, draga domnule presedinte, asigurarea celei mai sincere consideratii”, a mentionat Basescu. Premierul Calin Popescu-Tariceanu si presedintele interimar Nicolae Vacaroiu au trimis, la randul lor, un mesaj de felicitare, in vreme ce ministrul de externe, Adrian Cioroianu, a salutat rezultatul alegerilor, declarand pentru RFI ca Romania si Franta vor putea colabora la fel de bine, daca nu si mai bine, in proiectul european.

SUA si Europa, increzatoare

Dincolo de Atlantic, reactia a fost una de multumire. Presedintele american George W. Bush a sunat personal pentru a-l felicita pe noul presedinte al Frantei, autointitulat proamerican, si care a promis ca „Franta va fi intotdeauna alaturi de SUA atunci cand va fi nevoie”. Asigurarile lui Sarkozy privind reforma economica si „reintoarcerea Frantei in Europa” au adus si satisfactia presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care i-a transmis noului presedinte increderea privind „exercitarea unui rol motor” in scopul de a rezolva criza institutionala cauzata de respingerea Constitutiei europene.

Cealalta jumatate a motorului european franco-german, cancelarul Angela Merkel, a reactionat, de asemenea, cu promptitudine, declarandu-se sigura ca „prietenia franco-germana” va continua.

Si Rusia s-a aratat increzatoare. „Sarkozy este o persoana pragmatica si intelege foarte bine ca fara Rusia sunt imposibil de rezolvat probleme de importanta regionala, dar si globala”, a declarat liderul Comisiei pentru afaceri internationale din Duma de Stat, Konstantin Kosacev.

Ankara mai asteapta

Mesaje de felicitare au venit si din partea presedintilor Egiptului si Algeriei, dar si din partea premierului israelian Ehud Olmert, care s-a declarat convins ca „relatiile dintre Israel si Franta se vor intensifica in timpul mandatului” noului presedinte. Victoria lui Sarkozy a fost salutata ieri si de premierul palestinian Mahmoud Abbas, si de miscarea islamista Hamas, care si-au exprimat increderea ca acesta va continua sprijinul traditional al Parisului pentru poporul palestinian si drepturile acestuia.

Mai precauta s-a dovedit a fi Turcia, despre care Sarkozy a declarat ca nu are ce cauta in UE. „Dorinta noastra este sa vedem ca declaratiile facute de Sarkozy in timpul campaniei nu vor avea efect asupra relatiilor bilaterale”, a declarat premierul turc Recep Tayyip Erdogan.