Există 20 de cazuri confirmate de persoane ce au contractat virusul, dintre care 14 au decedat, a declarat Joaquim Sewaka, reprezentantul OMS în Uganda. Acesta a mai precizat că în curând vor fi deschise centre de carantină.

Epidemia a apărut în districtul Kibaal, la aproximativ 200 de km de capitala Ugandei Kampala şi la circa cincizeci de kilometri de frontiera cu Republica Democrată Congo.

Febra hemoragică Ebola, extrem de contagioasă, provoacă între 50 şi 90% din decese în rândul pacienţilor. Nu există niciun tratament sau vaccin împotriva virusului, iar medicii nu pot decât lupta contra simptomelor mai ales prin rehidratarea bolnavilor.

Transmiterea are loc prin contact direct cu sângele, secreţii corporale (transpiraţie, fecale) şi manipularea fără precauţie a cadavrelor contaminate.

Virusul îşi trage numele de la un râu din nordul RDC unde a fost reperat pentru prima dată în 1976, când această ţară se numea Zair. Începând cu  1976, cincisprezece epidemii au fost înregistrate în Africa, afectând mai mult de 1.800 de persoane şi provocând moartea 1.200 de oameni, indică OMS.

În afară de RDC, Gabon, Uganda şi Congo au fost de asemenea lovite de epidemii.