Autoritățile italiene se tem că bunurile rămase la bordul navei Costa Concordia ar putea deveni ținta infractorilor, care vor încerca să pună mâna pe banii, obiectele și bijuteriile lăsate în urmă de miile de pasageri, informează televiziunea italiană TGCom24.
În paralel, autoritățile contorizează în termeni economici daunele provocate de această tragedie. Pe lângă valoarea navei Concordia, trebuie luate în calcul consecințele naufragiului, inclusiv despăgubirile ce vor trebui plătite familiilor victimelor. În ultimele ore s-a format deja o rețea internațională de sprijinire  a pasagerilor.

Conform unui prim calcul făcut de Costa Crociere, compania proprietară a navei, valoarea ambarcațiunii ar fi de aproximativ 500 de milioane de euro, însă cifra exactă nu se cunoaște.

Există însă și problema despăgubirii pasagerilor, care ține de zeci de companii de asigurare, iar costul total ar fi aproape de un miliard  de euro. Celor 4.234 de turiști aflați la bord vor trebui să li se restituie între 10.000 și 20.000 de euro, costul unu bilet, dar și despăgubiri pentru distrugerea vacanței.
În cazul victimelor, armatorul ar trebui să plătească daune de peste 430.000 de euro.
Vasul Costa Concordia, care efectua o croazieră în Mediterana, a eşuat vineri seară pe un banc de nisip în apropiere de insula Giglio, în sudul Toscanei, cu 4.234 de pasageri. Bilanțul tragediei este de 6 morți și 16 dispăruți.