Cel dintâi care a avut ideea fericită de a îmbogăți Bucureștii cu un Ateneu, unde artele au luat o dezvoltare așa de însemnată, a fost doctorul Constantin Exarcu (Esarcu).
Din câte se spuneau, C. Exarcu a fost copilul natural al unei Doamne și al Egumenului (Exarcul) Mănăstirii Sf. Gheorghe, de unde i-a rămas numele de Exarcu.
Se mai spunea că C. Exarcu ar fi fost copilul natural al Grafului Scarlat Rosetti, pentru că relațiile dintre Exarcu și Rosetti erau prea familiare.
Afară de acestea, Rosetti a primit cu multă bunăvoință propunerea lui Exarcu și i-a dat bani cu care să înceapă construirea Ateneului.
Exarcu a fost trimis în străinătate pentru a studia Medicina cu ce-i rămăsese de la Exarcul Mănăstririi Sf. Gheorghe și ce i-a dat Graful Rosetti.
Exarcu a făcut Medicina la Paris, s-a specializat în studiul Botanicii și, întorcându-se în țară, a fost numit profesor de botanică la Facultatea de Științe.
El nu a profesat niciodată medicina și ca profesor a fost foarte puțin timp, căci a intrat în politică.
A fost numit director (secretar general) în Ministerul Instrucției Publice și Cultelor, a fost ministru la Atena.
Acolo, pe lângă politică, s-a dedat cu tot dinadinsul la studiul lucrurilor antice între care ruinele monumentelor artei antice și a grecilor vechi și antichităților de la Tanagra de unde a adus o bogată colecție de vase și statuete.
Este multă probabilitate ca din studiul monumentelor antice ale căror rămășițe pe care le-a văzut acolo, precum și din studiul ce a făcut, i-a venit ideea să înființeze și în București Ateneul.
Pe lângă ceea ce a dat Graful Rosetii, a dat și Exarcu tot ce a avut și a lăsat o casă zestre Ateneului în plină proprietate, pe Bulevardul Carol, vis-à-vis de Ministerul Domeniilor.
Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric