Enigmă la Federația Română de Fotbal. Proiectul care a înghițit bani, dar nu există. Ce spun oficialii de la „Casa Fotbalului”

Oficialii Federației Române de Fotbal a pus bazele unui proiect care nu există decât pe hârtie

UPDATE. FRF a înaintat un drept la replică legat de articolul publicat de „Gazeta Sporturilor”. Comunicatul sună astfel:

Referitor la Academia Națională de Fotbal – FRF, aceasta a fost înregistrată în ianuarie 2019, însă nu a avut nicio activitate până în prezent, financiară sau de orice fel, exceptând cele două taxe de autorizare în valoare totală de 8.430 lei. Este, așadar, evident că nu s-au cheltuit bani proveniți de la UEFA pe acest proiect. Mai mult decât atât, în ultimii ani, atât UEFA, cât și FIFA, au dezvoltat sisteme de auditare și raportare foarte drastice, iar destinația fondurilor puse la dispoziție asociațiilor naționale pentru investiții în fotbal nu se poate schimba, așa cum s-a mai întâmplat înainte de 2014.

„Academia Națională de Fotbal va gestiona un amplu program de pregătire a persoanelor angrenate în fotbalul românesc, dornice de o carieră în fenomen, de la antrenori și preparatori fizici, la analist video și până la manageri dedicați fiecărei zone. Dar, ca orice pas bun, făcut spre normalitate, demersul nu este privit cu ochi buni de sistemele vechi din țara noastră. De exemplu, în acest moment, în România, certificat de antrenor, necesar pentru înscrierea la cursurile Școlii de Antrenori, emite doar Școala postliceală de Antrenori ”Ioan Kunst Ghermănescu”. Cum s-a ajuns aici? Din cauza unui blocaj legislativ. Detalii despre această situație găsiți aici: https://www.g4media.ro/scandal-major-in-sport-coordonatorul-cartilor-scrise-in-inchisoare-de-becali-borcea-si-mm-stoica-este-singurul-beneficiar-al-legislatiei-care-a-suspendat-de-facto-scolile-de-antrenori.html. Concret, Centrul Naţional de Formare şi Perfecţionare a Antrenorilor (CNFPA, instituție din subordinea Ministerului Tineretului și Sportului) și facultățile sportive nu mai pot emite certificate de antrenor! Pentru niciun sport, nu doar pentru fotbal!

Sperăm, totuși, ca situația să se rezolve și, în prima jumătate a acestui an, să putem prezenta Academia Națională de Fotbal – FRF, odată cu noua strategie tehnică.”

Federația Română de Fotbal se află în atenția DIICOT, din cauza banilor primiți de la UEFA, pentru organizarea meciurilor de la EURO 2020, dar care ar fi fost cheltuiți în alte scopuri. Anunțul a fost făcut de „Gazeta Sporturilor”, iar oficialii de la „Casa Fotbalului” au negat informația.

Conform gsp.ro, o sumă importantă a ajuns la un proiect - fantomă: „Academia Națională de Fotbal - FRF”, înființată pe hârtie la începutul anului trecut, dar care nu există în mod concret. Intenția a fost aceea de-a realiza o școală care să-i instruiască pe oamenii de fotbal în diverse ramuri: administrație, directori sportivi, media sau marketing. Actul constitutiv a fost parafat pe 31 ianuarie 2019, iar patrimoniul inițial s-a ridicat la 190.000 de lei.

„Una dintre sursele de venituri vine inclusiv din „finanțări de la fondurile altor organizații naționale sau internaționale (UEFA, FIFA etc), programele Uniunii Europene sau instituții internaționale publice sau private".

Plus „resurse obținute de la bugetul de stat și/sau de la bugetele locale", ceea ce indică planul administrației Burleanu de a ieși din zona de izolare privind captarea de bani publici, care ar expune FRF la controale în materie din partea autorităților statului”, precizează ziariștii de la „Gazeta Sporturilor”.

Până acum, Academia n-a existat în mod concret și n-a avut nicio acțiune. „La Casa Fotbalului, Burleanu a intrat în panică după apariția publică a informațiilor legate de dosarul de la DIICOT și a avut loc și o ședință destul de aprinsă, în care a cerut socoteală de ce nu s-a mișcat absolut nimic până acum pe pista Academiei”, a afirmat o sursă pentru gsp.