Engleza, cea mai studiată limbă străină în mediul preuniversitar din România

Engleza, cea mai studiată limbă străină în mediul preuniversitar din România

Limba engleză este studiată de 98% dintre liceenii din România, în timp ce limba franceză de numai 85%, în timp ce la nivelul UE engleza este studiată ca limbă străină de 95% dintre liceeni, fiind urmată de germană, cu 27 la sută, franceza (26%) şi spaniolă (19%), relevă un studiu dat publicităţii astăzi de către Oficiul de Statistică al Comunităţilor Europene (Eurostat), cu ocazia Zilei Europene a Limbilor Străine.

În Finlanda, Suedia, Olanda, Cehia, Bulgaria, toţi liceenii studiază engleza, iar în Luxemburg toţi liceenii studiază germana şi franceza.

Limba germană este obiect de studiu pentru 7 din 10 olandezi, 68% din slovaci, 66% din sloveni şi 61% din cehi.

În Franţa, toţi liceenii studiază engleza, pe locul secund ca limbă străină de studiu fiind spaniola - 65%. Spaniola este a doua limba străină de studiu şi în Suedia (43%), iar suedeza în Finlanda (92%, fiind şi a doua limbă oficială a ţării), arată acelaşi studiu Eurostat, preluat de Agerpres.

În ceea ce priveşte învăţământul primar şi gimnazial, 71% din elevii români învaţă engleza şi 53% franceza. În şcolile din UE-27, engleza este învăţată de 82% din elevi.

În anul 2009, la nivel de învăţământ primar şi gimnazial, engleza a fost studiată în proporţie de 100% în Malta, 99% în Spania şi Italia şi 98% în Austria.

Cea mai studiată a doua limbă străină în învăţământul primar şi gimnazial din UE-27 rămâne franceza (16% din elevi), urmată de germană (9%) şi spaniolă (6%). În Irlanda şi Marea Britanie, franceza este cea mai studiată limbă străină în învăţământul primar şi secundar.

Ne puteți urmări și pe Google News