Energia verde, aproape de colaps. IEA avertizează asupra capacităților de transport

Energia verde, aproape de colaps. IEA avertizează asupra capacităților de transportFotovoltaice. Sursa foto: EVZ

Paris. La sfârșitul acestui deceniu, lumea ar putea fi nevoită să plătească pentru închiderea unor capacități mari de energie verde, dacă nu se fac investiții semnificative în modernizarea și extinderea rețelelor de transport energetic, avertizează Agenția Internațională a Energiei (IEA). Acest avertisment vine în contextul în care țările încearcă să elimine combustibilii fosili, însă rețelele de transport riscă să devină un obstacol major pentru această tranziție.

Două mii TWh de energie verde, în pericol

Conform unui raport al IEA, problemele cu rețelele de transport ar putea duce la pierderea a aproximativ 2.000 de Terawați-oră (TWh) de energie eoliană și fotovoltaică. Această cantitate echivalează cu întreaga producție de electricitate a Statelor Unite și Chinei în anul 2023, primii doi producători mondiali de energie electrică.

energia eoliană

Energie eoliană. Sursa foto. Pixabay

Una dintre cauzele principale ale acestei pierderi este fenomenul numit „curtailment”, în care operatorii sunt nevoiți să oprească generarea de energie verde pentru a evita supraîncărcarea rețelei. Aceste măsuri afectează direct capacitatea de reducere a emisiilor de CO2, forțând utilizarea combustibililor fosili pentru a acoperi diferența dintre cererea și oferta de energie.

Provocările integrării energiei regenerabile

Keisuke Sadamori, director pentru piețe energetice la IEA, a subliniat că, deși s-au realizat progrese considerabile în dezvoltarea capacităților eoliene și solare, beneficiile acestor investiții nu vor fi pe deplin resimțite fără eforturi suplimentare pentru integrarea lor în rețelele energetice. „Fără modernizarea infrastructurii de transport energetic, lumea va rata oportunitatea de a valorifica pe deplin cantitatea de energie verde”, a afirmat Sadamori.

Raportul IEA evidențiază provocările generate de tranziția de la combustibilii fosili la surse regenerabile. În timp ce termocentralele pe gaze și cărbune pot fi amplasate aproape oriunde, parcurile eoliene și solare sunt deseori construite în zone izolate, unde există condiții climatice favorabile, dar departe de centrele urbane și industriale.

Necesarul de investiții în rețele de transport pentru energie verde

Pe lângă extinderea rețelelor, raportul subliniază că noile capacități de energie verde vor trebui să aștepte aprobarea din partea operatorilor de rețea, care nu vor putea face față cererii crescânde de integrare a energiei regenerabile. Această situație poate duce la întârzieri semnificative în implementarea proiectelor energetice.

Agenția Internațională a Energiei (IEA) este principalul organism de consiliere pentru probleme energetice la nivel global, reprezentând interesele celor mai dezvoltate 29 de state și coordonând măsuri pentru asigurarea securității energetice mondiale.

Ne puteți urmări și pe Google News